Българите номер 1 в света по вяра в теории на конспирации : Близо 60% от българите вярват, че коронавирусът е разпространен умишлено


Дата: 05/06, 10:00

Снимка Министерски съвет

Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от чуждестранен източник, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, поръчано от списание „Икономист“. Около 58% от сънародниците ни са отговорили положително на твърдението, над 30% не са се съгласили. Страната ни излиза на първо място в проучването, озаглавено „Стадно доверие“. Челната тройка заформят още Еквадор и Палестина, следвани от Нидерландия, Турция, Малайзия, Индия, Индонезия.

Най-недоверчиви към конспиративното твърдение се оказват жителите на Босна, Япония и Великобритания. Изследването е проведено през март 2020 г., когато в страната ни бе регистриран първият случай на инфектиран с COVID-19.

Заедно с пандемията, която СЗО обяви в средата на март, в света плъзна и друга опасна зараза – т. нар. „инфодемия“, която подозира умишлено разпространение на коронавируса и предполага лабораторното му създаване от китайски учени. По-късно се появиха митовете, че болестта може да се излекува с орален прием на метанол, което доведе до смъртта на над 700 души в Иран; че инфекцията се разпространява чрез 5G мрежата, а това накара хората във Великобритания да организират над 90 атаки над мобилни кули. Така както вирусът прониква в човешкото тяло и се загнездва в белите им дробове, опасните идеи са способни да инфектират умовете им, пише „Икономист“.

Дезинформацията не е ново явление, нито е новост, че тя се използва за политически цели. Днес прави впечатление обаче, че конспиративните теории заразяват по-често консервативно настроените, отколкото либералите. Американско проучване на „Pew Research Centre“, проведено отново през март, сочи, че 30% от републиканците са на мнение, че вирусът е умишлено създаден. Този процент при демократите е двойно по-нисък. Миналия месец изследване на „YouGov“ показа, че 44% от републиканците смятат, че Бил Гейтс иска да чипира населението на планетата с помощта на ваксина срещу коронавирус, в сравнение с 19% от демократите.

Ако оставим по-невероятните конспиративни теории настрана, консерваторите са готови по-често да поставят под въпрос политиките за пандемията, приети по официална линия.

Най-голям скептицизъм по време на пандемията по света консерваторите са проявили към журналистите и академиците, отбелязва още икономическото издание, две от най-често нападаните професии от тяхна страна. Подобна стилистика на поведение обаче са приели и европейските десни популисти.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС
Дата: 09/07, 23:20

Акад. Антон Дончев и Гергина Тончева са първите лауреати на годишната награда на Народния театър
Дата: 09/07, 23:11

ЦСКА победи Локомотив Пловдив с гол в 90-та минута
Дата: 09/07, 22:59

Драгомир Петров: Борисов каза, че ни пази от Ковид. Ако не иска струпване на хора - да подаде оставка и протестите спират
Дата: 09/07, 22:53

Турското правосъдие решава дали да превърне "Света София" в джамия
Дата: 09/07, 22:442 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия