Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия


Дата: 04/06, 20:26

Снимка Булфото

С 6 гласа „против“ и 14 „за“ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции като одобри промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, предаде actualno.com.

Това е като подписване на празен чек, възрази депутата от БСП Румен Гечев и разкритикува зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова за липсата на икономическа обосновка в представянето на законопроекта и по повод изразените от нея надежди така предлаганите промени да бъдат одобрени от комисията.

„Тук не се занимаваме с надежди“, възрази червеният депутат и направи остра забележка на председателя на комисията Менда Стоянова, че допуска да се представят законопроекти без нито едно число в мотивите и без никакви разчети. „Не допускайте в комисията есета и разкази – какво мечтаят, на какво се надяват… Няма числа. Връщайте ги!“, настоя той, визирайки представителите на министерството на икономиката.

„Нямате числа. Ставайте и си отивайте, докато не донесете числата. Нямате числа, нямате разчети и искате от бюджетната комисия на българския парламент да подкрепи“, скара им се той.

Гечев подчерта, че правилникът на Народното събрание задължава вносителите да направят разчет на въздействието и че въздействието е в числата. „Министерството на икономиката – вносителят не предлага нито едно число. Няма нито едно число в мотивите. Поне напишете едно число, примерно 681 – създаването на българската държава“, добави Гечев.

На неговото настояване да се посочи колко държавни бензиностанции ще се правят, колко държавни данъчни склада, с какъв капитал и защо няма анализи и разчети, зам.-министър Иванова обясни, че „законопроектът предвижда създаване на държавно предприятие и че за това държавно предприятие са направени калкулации и има ресурс за създаването му. Оттам нататък, държавното предприятие, след структурирането може да създава търговски дружества. Според нея анализите са следващ етап. „Държавното предприятие ще прецени дали да излезе като търговец на пазара или не“, посочи тя, което още повече повиши градуса на недоволството.

„Искате от нас тук да бием печата и после Държавното предприятие ще си решава“, възрази Гечев. „Ми ако няма да прави търговски операции за какво го правим, попита той и припомни информациите за намеренията на правителството да прави бензиностанции, колонки за зареждане с ток… „Ние питаме колко бензиностанции, откъде ще се доставя горивото, какви са разчетите, какъв ще е делът на складовете, пазарния дял…. И как ще ни убедите, че като ги направите, цените ще спрат да растат“, добави депутатът.

В дебата се намесиха и от Българската петролна и газова асоциация (БГПА) като настояха да се прецизира текста на параграф 9, който въвежда нова алинея 12, която е твърде обща. По думите на изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, текстът не дава отговори на много въпроси - какво означава „складов капацитет“, колко трябва да бъде този складов капацитет, кой носи отговорност за некачествено гориво...  Той настоя: „Текстът да бъде прецизиран, защото в този вид той не работи и може да доведе до тежки последици за коректните складодържатели“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тази снимка на знаменит българин като малък умили зрителите
Дата: 19/04, 21:31

Втори май ще е неучебен за всички училища
Дата: 19/04, 21:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 21:20

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 21:20

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус
Дата: 19/04, 21:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия