Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия


Дата: 04/06, 20:26

Снимка Булфото

С 6 гласа „против“ и 14 „за“ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции като одобри промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, предаде actualno.com.

Това е като подписване на празен чек, възрази депутата от БСП Румен Гечев и разкритикува зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова за липсата на икономическа обосновка в представянето на законопроекта и по повод изразените от нея надежди така предлаганите промени да бъдат одобрени от комисията.

„Тук не се занимаваме с надежди“, възрази червеният депутат и направи остра забележка на председателя на комисията Менда Стоянова, че допуска да се представят законопроекти без нито едно число в мотивите и без никакви разчети. „Не допускайте в комисията есета и разкази – какво мечтаят, на какво се надяват… Няма числа. Връщайте ги!“, настоя той, визирайки представителите на министерството на икономиката.

„Нямате числа. Ставайте и си отивайте, докато не донесете числата. Нямате числа, нямате разчети и искате от бюджетната комисия на българския парламент да подкрепи“, скара им се той.

Гечев подчерта, че правилникът на Народното събрание задължава вносителите да направят разчет на въздействието и че въздействието е в числата. „Министерството на икономиката – вносителят не предлага нито едно число. Няма нито едно число в мотивите. Поне напишете едно число, примерно 681 – създаването на българската държава“, добави Гечев.

На неговото настояване да се посочи колко държавни бензиностанции ще се правят, колко държавни данъчни склада, с какъв капитал и защо няма анализи и разчети, зам.-министър Иванова обясни, че „законопроектът предвижда създаване на държавно предприятие и че за това държавно предприятие са направени калкулации и има ресурс за създаването му. Оттам нататък, държавното предприятие, след структурирането може да създава търговски дружества. Според нея анализите са следващ етап. „Държавното предприятие ще прецени дали да излезе като търговец на пазара или не“, посочи тя, което още повече повиши градуса на недоволството.

„Искате от нас тук да бием печата и после Държавното предприятие ще си решава“, възрази Гечев. „Ми ако няма да прави търговски операции за какво го правим, попита той и припомни информациите за намеренията на правителството да прави бензиностанции, колонки за зареждане с ток… „Ние питаме колко бензиностанции, откъде ще се доставя горивото, какви са разчетите, какъв ще е делът на складовете, пазарния дял…. И как ще ни убедите, че като ги направите, цените ще спрат да растат“, добави депутатът.

В дебата се намесиха и от Българската петролна и газова асоциация (БГПА) като настояха да се прецизира текста на параграф 9, който въвежда нова алинея 12, която е твърде обща. По думите на изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, текстът не дава отговори на много въпроси - какво означава „складов капацитет“, колко трябва да бъде този складов капацитет, кой носи отговорност за некачествено гориво...  Той настоя: „Текстът да бъде прецизиран, защото в този вид той не работи и може да доведе до тежки последици за коректните складодържатели“.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки."24 часа": България на 3 години от еврото - влиза в чакалнята
Дата: 10/07, 00:201 Коментар

10 юли 1856 г. - Ражда се Никола Тесла
Дата: 10/07, 00:03

На 10 юли рожден ден има Белослава
Дата: 09/07, 23:41

Приключи протестът в центъра на София
Дата: 09/07, 23:314 Коментара

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС
Дата: 09/07, 23:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия