Божков с нова карта: Горанов поиска да прехвърля "Националната лотария" на избран от тях човек. Отказах рекета и се стигна до грабеж


Дата: 05/06, 09:35

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от "Национална лотария" на избран от управляващите, а след като бизнесменът отказва, в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри, пише "Дневник". Първото "предложение" от Горанов било през ноември 2019 г. А следващото на 23 януари тази година - на фона на публични изказвания за лотарийния му бизнес от премиера Бойко Борисов и редактиране на Закона за хазарта в движение - въпросът бил "Сега вече готов ли си да си прехвърлиш дяловете".


Това твърди обвиняемият бизнесмен в нова част от историята, която публикува в петък (5 юни) сутринта като инфографика във Фейсбук. Към нея няма преки доказателства, но е с уточнението, че в сигнала до главния прокурор "рекетът от управляващата хунта" бил обяснен хронологично и доказуемо. В четвъртък от изказване на Иван Гешев се разбра, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал.
В рамките на няколко дни през тази седмица, обвиняемият бизнесмен обвини управляващите, че първо няколко години е плащал поисканите му 20% от печалбата от лотарийни игри в брой на конкретни лица, за да не променят закона към по-неизгодно облагане, а сега, че през финансовия министър директно е поискан мажоритарния дял от бизнеса му.


"От рекет към грабеж"

Така е озаглавена този път историята и това изглежда финалната й част. Тя започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика "История на рекета", която преведе разказаното в карикатури. Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които бяха направени в него и с които се забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък той обяснява как се преминава "от рекет към грабеж".


"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Божков като обяснение към публикацията във фейсбук - основният му канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства.


Според Божков на 23 септември 2019 г. SAZKA Group предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария" (според представянето в сайта тя един от най-големите лотарийни оператор с бизнес в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия - бел. ред.). През ноември, според версията на бизнесмена, Горанов му заявил, че трябва да дари безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект.


Кой е избрал субекта и кой е самият субект, Божков не споменава и от публикацията и схемата не се разбира. Ултиматумът на Горанов е бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променен, а ако откаже - бизнесът му бил заплашен от унищожение.


Божков припомня, че на 16 декември Горанов е възложил на Агенция "Държавна финансова инспекция" да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.


На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов твърди, че нарушения има. Около обяд финансовият министър внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионните. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която "Националната лотария" плаща към онзи момент.


"Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете?", пита Горанов в същия ден, а Божков отказва. Вечерта на 23 януари Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение - за 25% от оборота, а според обясненията на Божков, проектозаконът от сутринта е забравен.


На 29 януари прокуратурата започва мащабна спецакция, в която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен "без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков".


Финалът на историята, представена от бизнесмена е, че на 18 февруари парламентът прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.


Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях© Фейсбук/Васил Божков
Какви са публично известните факти около споменатите дати

23 септември 2019: Датата се споменава за първи път.
От изявления и подадения от братята Цветомир и Боян Найденови и баща им сигнал през декември миналата година, се разбира, че в средата на септември те са имали поредица срещи с Божков за уреждане на общите им бизнеси и за прекратяване на някои от съдружията. Бившите партньори (почти 30 години в "Еврофутбол") на хазартния бизнесмен твърдят, че той е поискал да му прехвърлят дялове от фирмата, която оперира игрите под марката "Ефбет" и ги е заплашвал. Според тях този натиск започнал още през месец юни 2019.
Официална информация за интерес за покупка на дялове от фирмите опериращи лотарийните игри досега не е имало.

16 декември 2019 г.: Проверката на Комисията по хазарта
Проверката на АДФИ в Комисията по хазарта започна на 16 декември. Тя бе разпоредена от министъра на финансите Владислав Горанов, след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата - "Национална лотария" на Божков. От изявления пред медиите след това се разбра, че сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които към онзи момент бяха дългогодишни съдружници в компания - организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет" и имат бизнес с казина.

22 януари 2020 г.: Резултатите от проверката - държавата не е събрала поне 210 млн. лв.


Резултатите от проверката бяха оповестени на брифинг пред медии, но с уговорката, че проверката не била приключила и нямат пълни данни, а изявления се правят само заради медийния интерес по темата. Тогава бе оповестено, че единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която също допуска законът, обяви тогава директорът на АДФИ Георги Начев. (Видео от брифинга гледайте тук) Той отказа да се ангажира с коментар дали това е законно или не.


Пресконференцията на финансовата инспекция беше обявена по обяд часове след като Васил Божков даде интервю (за него четете тук) за "Свободна Европа", в което коментира законопроекта, който предвижда тази хазартна дейност да стане само държавен монопол, а частните лотарии закрити. Всичко това се случва на фона на обиски и претърсвания - същата сутрин представители на Специализираната прокуратура влязоха в Държавната комисия по хазарта, но след като прекараха няколко часа там отказаха каквато и да е информация за медиите.


В предишните епизоди на историята


В понеделник (1 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.


Малко по-късно, за да докаже твърденията си, той публикува и извлечения от банкови сметки, от които личи, че е теглил огромни суми и по думите му ги е предавал на ръка като такса "спокойствие".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: Оптимист съм, че България един ден ще се върне на голямо първенство
Дата: 28/03, 14:28

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 14:20

Близо 2000 варненци са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
Дата: 28/03, 14:14

Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:111 Коментар

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия