Свободна Европа: "О, моля ви". Вече 19 месеца прокуратурата проверява Владислав Горанов за апартамента без наем


Дата: 05/06, 10:34

Година и седем месеца продължава прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние, образувана срещу финансовия министър Владислав Горанов. От ноември 2018 г. Горанов е проверяван заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът от години живее, без да плаща наем, пише Полина Паунова от "Свободна Европа".

Ето и разследването на журналистите:

"След като оповести, че държавното обвинение работи по случая, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обеща проверката да приключи бързо. Оттогава изминаха 19 месеца, мандатът на Сотир Цацаров в прокуратурата приключи и той бе наследен от Иван Гешев. Нито единият, нито другият са коментирали случая.

От “работи се” до “приятен ден”

Свободна Европа опита да провери развитието на случая. Преди две седмици от пресофиса на специализираната прокуратура обясниха, че ще проверят и ще отговарят. Това не се случи и оттам препратиха, преди повече от 10 дни, към говорителя на звеното. Потърсен по телефона, прокурор Кирил Пейчинов каза, че се работи по случая, но въпроси за “подробности” трябва да бъдат зададени по електронната поща. Питанията бяха изпратени, а отговор не дойде и седмица по-късно.

След поредно обаждане до прокурор Кирил Пейчинов в сряда следобед той първоначално заяви, че не може да разговоря. Впоследствие отново бе потърсен, но като разбра, че въпросът е същият като преди седмица, заяви, че може да отговори на въпросите “след санкция” от административния ръководител. На уточненията, че всичко е направено по указания от него начин – изпращане на мейл и изчакване, той заяви: “О, моля ви... Всичко добро ви желая” и затвори телефона.

Опитът да получим информация по случая с апартамента без наем на финансовия министър преповтори почти дословно ситуацията от края на миналата година. Тогава от пресцентъра на Специализираната прокуратура няколко дни поред обясняваха пред Свободна Европа, че ще дадат информация по случая "до 10 минути". Това обаче така и не се случи по различни причини, изтъкнати в следната последователност: разместването по върховете на обвинението, обедната почивка на магистратите, предстоящите Коледни празници и др.

В крайна сметка единственото известно по официални източници е, че по проверката "се работи”. Защо обаче тя отнема толкова време, при положение, че фактите около случая са изяснени - остава загадка. Потърсен по телефона финансовият министър Владислав Горанов не отговори на повикванията.

Проверката

Проверката започна по искане на държавното обвинение след като в. "Сега" писа за случая. Вестникът цитира данни от имуществената декларация на Горанов за 2017 г. Министърът декларира за пръв път това обстоятелство през 2018 г. заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси.

По това време Горанов обясни, че имотът му е бил предоставен през 2012 г. от неговия кръстник, когото познава от много години. "Декларирал съм и ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представлява конфликт на интереси", заяви тогава той. "Разбрах, че главният прокурор е възложил проверка. Единственото нещо, което твърдя и с което не съм съгласен, са неверните факти, с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев", допълни Горанов.

Апартаментът

Става дума за жилище в комплекса "Есте", който е управляван от "Есте пропъртис", дъщерно на "Адванс пропъртис", в което съдружници са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Според обясненията на Горанов поводът той и семейството му да се преместят в скъпото и чуждо жилище е бил земетресението в Перник от 2012 година. Преди него те са живеели на 10-я етаж, но трусът така изплашил съпругата му, че те е нямало как да продължат да живеят на толкова висок етаж. Горанов е споделил това с кръстника си Иван Сариев и той му е предложил апартамент, който притежава, но не използва.

КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси

След оповестяването на случая и разпоредената прокурорска проверка, започна и друга – за конфликт на интереси, водена от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Резултатът от нея бе оповестен в началото на март тази година: министърът не е в конфликт на интереси.

Дни по-късно стана ясно, че преписката по другата проверка – тази на обвинението, е изпратена в спецзвеното му. Обяснението е, че именно спецпрокуратурата се занимава с корупционните престъпления на политици. Формално тя трябва да прекрати проверката или да образува разследване срещу Горанов. Когато обаче приключи продължаващата 19 месеца проверка."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 01:10

Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Дата: 29/03, 01:00

Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Дата: 29/03, 00:41

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 00:30

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия