Мозъчна операция без скалпел: Гама нож


Дата: 02/07, 13:15

Технологията GAMMA KNIFE ICON улеснява лекари и пациенти, лекува без разрез и болка

За щастие, повече хора никога няма да имат нужда от мозъчна операция. Но за онези, при които се налага, е добре да знаят, че в някои случаи съществува и безоперативна опция с много предимства: еднодневна процедура с Гама нож без болничен престой, без разрез и без болка. За разлика от другите устройства, Гама ножът е създаден за лечение специално на чувствителната мозъчна тъкан, твърди проф. д-р Корай Йоздуман, неврохирург в болница Acibadem Altunizade в Истанбул, който работи с последното, шесто поколение на апарата – Gamma Knife ICON.

Gamma Knife Icon е последният и най-усъвършенстван модел на апарата за радиохирургия, който повишава комфорта както за пациентите, така и за лекарите с три основни свои качества: прецизност, безопасност и гъвкавост. Устройството работи с точност до една осма от милиметъра, като по този начин предпазва съседните здрави тъкани. С него лекарите могат да планират лечение в една или няколко лечебни сесии в няколко последователни дни. Това на практика означава, че с новия апарат могат да се лекуват и по-големи тумори в сравнение с предишните модели на устройството.

Кога се използва Gamma Knife?

Гама ножът е създаден за лечение на вътречерепни заболявания. Може да се прилага за лечение на нарушения в областта на мозъка и костите, кръвоносните съдове, нервите, очите, кожата и други тъкани, заобикалящи мозъка. Лечението на заболявания в други части от тялото се извършва с други технологии. Гама ножът се е превърнал в стандарт в лечението на вътречерепни заболявания. Използва се в повече от 300 лечебни заведения по света и е помогнал на над 1 милион пациенти. Процедурите с Гама нож имат пет различни области на употреба: най-често се използва за лечение на злокачествени мозъчни тумори и метастатичен рак, но също и при доброкачествени мозъчни тумори, артериовенозни малформации (АВМ), функционални нарушения като болест на Паркинсон и тригеминална невралгия, и вътреочни тумори.

Проф. Корай Йоздуман описва подходящите случаи за лечение с Гама нож така: „Това, което определя лечебната стратегия е дали туморът нараства като балон или като ябълка на дърво, като уголемява собствения си размер, или се инфилтрира, прониква в мозъка. Когато туморът прониква в мозъка, това не е подходящ случай за третиране с Гама нож. Но ако туморът нараства като балон и притиска околните тъкани, Гама ножът е много подходящо лечение, защото с него днес знаем къде да доставяме лечебната доза и къде да спрем. Можем да спрем лечението в рамките на милиметри около тумора. Затова той трябва да има много ясни граници. Ако е ясно отграничен, като например менингиомите или вестибуларните шваноми, тогава лечението е доста лесно. Но ако туморът прониква в самия мозък, тогава имаме други опции“.

Как лекува Гама ножът?

Целта на лечението с Гама нож зависи от конкретния случай, обяснява проф. Корай Йоздуман. „Когато става въпрос за злокачествен тумор, обикновено искаме да го унищожим, да се отървем от него напълно. Точно това прави Гама ножът. При тумори, които произхождат от обвивките на мозъка, като например менингиомите, или туморите произхождащи от нервите отговорни за слуха и равновесието, които наричаме вестибуларни шваноми, целта е да спрем развитието им, така че да не представляват никакъв проблем за пациента за остатъка от живота му. При другите патологии, като тригеминална невралгия и други функционални проблеми, нашата цел е различна: искаме да накараме лезията да унищожи група от клетки в мозъка, така че самата функция да се промени. И накрая, при артериовенозните малформации лечението с Гама нож позволява да се отървем от тези вродени съдови възли вътре в мозъка изцяло, без да се налага операция“, посочва специалистът.

В сравнение със стандартната хирургична операция, процедурата с Гама нож е бърза и лесна. Пациентите обикновено отиват в болницата сутринта и преминават ядрено-магнитен резонанс, който показва ясно прицелната точка в мозъка. След това на пациента се поставя стереотактична рамка, която придържа главата неподвижна в 4 различни точки, за да се изпълни точно лечението. Новият апарат Gamma Knife Icon позволява лечението да се извърши и с маска вместо с рамка. Така лечението може да се извърши с повече фракции в няколко последователни дни. Вследствие от това, чувствителни структури като оптичните нерви или мозъчния ствол, които могат да бъдат в близост до третирания участък, са по-ефективно защитени. Прицелната тъкан и лечебната доза се изчисляват с висока прецизност с помощта на специални компютърни програми. Развитието на технологиите, използвани за планиране на лечението, предоставя значителни ползи в това отношение. Самата процедура с Гама нож трае между 15 минути и 1-2 часа, в зависимост от размера на малформацията и прилаганата доза. След това, пациентът може да се върне към обичайния си начин на живот още в същия ден.

„Физически, Гама ножът не засяга пациента по никакъв начин. Няма рана, няма болничен престой или престой в интензивно отделение. Не се налага да сменяш превръзки. Това са несравними предимства пред обичайните неврохирургични операции, които правим“, коментира проф. Корай Йоздуман.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*публикация


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Борисов: Мераклии за премиер винаги ще се намерят
Дата: 29/03, 10:08

Бой в парламента
Дата: 29/03, 10:022 Коментара

Трагедия на Северния плаж във Варна
Дата: 29/03, 09:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия