Варненският съд остави зад решетките обвинен за изпирането на над 400 000 лева


Дата: 09/07, 15:55

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 41-годишния Атанас В., обвиняем по досъдебно производство за пране на пари в особено големи размери.  Според държавното обвинение, се касае за сума от 411 750 лева, придобита чрез тежки умишлени престъпления, като случая е особено тежък.

Атанас В. осъществявал престъпната дейност от 27.06.2019г.  до 6.07.2020г. На два пъти във Варна и Пловдив чрез съучастниците си (баща и син), Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез компютърна измама и данъчни престъпления. На 7 юли 2020г. той бил задържан в Пловдив, малко след като изтеглил 285 000 лева от банка в града, а след това бил конвоиран във Варна. 
В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество се разпоредил с цялата сума. Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама. 
Действия по разследването са извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия. 
Атанас В. е осъждан многократно за извършени престъпления от общ характер и има множество криминалистични регистрации. 
За престъплението, в което е обвинен 41-годишният мъж НК предвижда наказание „лишаване от свобода  до 15 години и глоба до 30 000 лева. 
Защитата на Атанас В. поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че обвинението не се подкрепя от събраните до момента доказателства. Посочено беше, че обвиняемият има жена и дете, за които се грижи, както и постоянен адрес, на който при мярка „домашен арест“ би могъл да бъде открит.
Съдебният състав на Варненски окръжен съд разгледа събраните до момента доказателства по делото и прецени, че може да се направи обосновано предположение, че Атанас В. е съпричастен към престъплението, за което му е било повдигнато обвинение. Изводът се подкрепя от банкови и писмени документи получени по реда на международноправното сътрудничество, разпит на свидетел, протокол за личен обиск и протоколи за претърсвания и изземвания, както и обясненията дадени от самия Атанас В. Съдът прецени, че не е налице опасност лицето да се укрие, но предвид предишната съдимост на обвиняемия и тежестта на обвинението е възможно да извърши престъпление. Поради посочените доводи Варненският окръжен съд опреди, че най- адекватната мярка за неотклонение спрямо Атанас В. към момента е „задържане под стража“ 
Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предимно слънчево в петък
Дата: 29/03, 04:00

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 03:10

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко
Дата: 29/03, 03:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия