Доц. Мангъров: Във всяка болница на сутрешния рапорт темата е "защото имаме толкова малко болни"


Дата: 09/07, 20:47

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Доц. Атанас Мангъров разкри, че не може да приеме аргументите с които е даден на етичната комисия от свои колеги.

"Аз не мога да приема твърденията на тази колежка от Търново Сибила Маринова, когато твърди ,че едва ли не аз не съм лекар. Просто в устата ми се слагат думи, които аз не съм казвал. От самото начало винаги когато съм говорил, съм говорил в първо лице единствено число, и всичко казано е пред медии, документирано е. Не съм отричал никога лекарския труд. Какво значи лекар на първа линия, лекар на втора линия? Първата линия минава винаги там, където има отношения между лекар и болен. Когато с вас си общуваме можем ли да сме сигурни, че аз или вие не сме болни от Ковид, и, че за да говорим, трябва да си искаме ПСР тест. Тоест, навсякъде минава тази "първа линия" и това разделение на лекарите на такива от първа и от втора линия е едно абсурдно нещо. Най-лошото нещо, което се направи с това разделение, е, че стана разделяне на лекарите чисто по финансови параметри. Което е абсурд. Второто нещо, в което ме обвиняват, е, че съм казал, че лекарите източват Здравната каса. Но Здравната каса не се източва от лекарите, защото лекарите се занимават с това да лекуват болни хора. Здравната каса се източва от тези, които са ръководители на търговските дружества, както сега се наричат болниците, лабораториите и т.н. И това, което казва тази госпожа - че аз обвинявам в нещо лекарите, аз съм част от тези лекари и няма кака да обвинявам себе си", каза той.

"Нашата система е толкова абсурдна, че във всяка болница основната тема на сутрешния рапорт е "защо има толкова малко болни" и "какво правим ако тези болни продължават да бъдат все така малко". И в  резултат на тази криворазбрана система се стигна до там, че значителна част от нашите лекари са навън. Там, където се плаща по-добре - същото се отнася и за сестрите и за акушерките и ние всъщност сме без хора. Другото нещо, което се случи - вижте какъв е процентът на заразените лекари - доста висок. Защо се случи това нещо? Защото стана така, че хора, които не са квалифицирани да се занимават с инфекциозно болни, бяха изпратени на така  наречената "първа линия" да се занимават с нещо,за което те нямат нужната подготовка. Това не се учи за една седмица", заяви Мангъров.

"Когато ходя на прегледи също не съм оборудван с чаршафите и маските, но аз знам как да се предпазя. Защото с това се занимават от 38 години. Просто тези, които са я подкпрепили тази колежка, нека да се замислят какво всъщност правят", коментира още той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Дата: 29/03, 00:41

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 00:30

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 00:30

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 00:30

29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече
Дата: 29/03, 00:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия