Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу домашното насилие


Дата: 09/07, 21:45

Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реални психически вреди върху жертвите, предаде Euronews.

„Кибернасилието“ включва в себе си засрамване, всяване на страх, заплахи и изнудване на хора в онлайн пространството. Дори изпращането на голи снимки без желанието на получателя ще се счита за форма на психически тормоз.

Моница Статеску е румънски адвокат, специализиращ в киберсигурност и интелектуална собственост. Тя споделя пред изданието, че до сега е било изключително трудно да се убеди даден съд, че жертвите на онлайн насилие са поставени под реален риск. Промените, според нея, ще улеснят работата на правозащитните органи в страната.

Онлайн средата в Европа отдавна търпи сериозни промени, след като социалните мрежи навлязоха толкова дълбоко в живота на хората. Може да се каже, че голямата заплаха бе установена през 2016 г., когато европейските власти установиха огромен теч на лични данни, които дискредитират сигурността и личното пространство на гражданите на Европейския съюз. Именно това бе основа за създаване на GDPR, в следствие на което компании от ранга на Facebook и Google загубиха дела за стотици милиони, тъй като в продължение на години свободно търгуват със събираната информация.

Не са малко и случаите, в които деца биват вербувани от сводници, терористични организации и педофили, а законът стои безсилен, когато подобни действия се предприемат в онлайн средата.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 05:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 05:20

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 05:10

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 25/04, 05:10

Бойко Борисов помогна за първото място Витоша в Югозапада при ветераните
Дата: 25/04, 05:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия