Нови кадри показват бруталния побой на студента Евгени Марчев на петъчния протест в София


Дата: 12/07, 19:40

Кадър Ютуб

Наяве излезе нов запис на бруталния побой на студента Евгени Марчев на протеста в петък вечер в центъра на София. Публикува го Сашо Диков в предаването си "ЕвроДикоф" по телевизия "Евроком". На записа се вижда как момчето дълго лежи в безпомощно състояние, а полицията се мае около него, като на моменти прескача тялото му. Други протестиращи неколкократно призовават да се викне линейка, но извършителите на побоя бездействат, предаде КРОСС.

Шокиращи кадри на побоя се появиха веднага след протеста, но премиерът Бойко Борисов, подчинените му политици от ГЕРБ, ръководството на МВР и главният прокурор Иван Гешев скандално неглижират тези свидетелства на полицейско насилие и изкарват полицията жертва на платени провокатори. Шефът на СДВР Георги Хаджиев дори заяви пред медиите, че само двама от арестуваните 18 протестиращи са получили медицинска помощ, защото се оплакали от "главоболие".


Случаят с Евгени Марчев бе описан от баща му пред Диков вчера. Той обясни, че синът му е студент по право в Хага и не е ходил на протеста, за да се бие. "Той е бил отпред, мъже с качулки и черни блузи са го избутали там. И полицията, вместо да хванат хората, които може би са хвърляли неща по тях, са хванали първите момчета отпред и са ги помляли от бой", разказа Марчев-баща.
Момчето е държано в тежко състояние цяла нощ в Трето РПУ, без да получи медицинска помощ и с три припадъка. Едва вчера сутринта е отведено в "Пирогов", където правата му продължават да се погазват - държат го под полицейска охрана и с отнет телефон, като обяснение за това МВР така и не даде. Адвокатът му Николай Хаджигенов обаче разказа, че Евгени е под охрана, за да не може обществеността да се видят нараняванията му.
На въпроса дали момчето е под охрана, въпреки че няма обвинение от МВР отговориха, че не са запознати със случай на пребит от полицаи и отказаха да дадат информация освен тази в сайта на министерството, съобщи вестник "Сега". Там в последните часове се публикуват благодарности от главния прокурор, свидетелства от тримата леко пострадали полицаи, твърдения на главния секретар Ивайло Иванов, че "българската полиция не е враг, а пази мира и спокойствието в страната", и т.н.
Случаят продължава да предизвиква отзвук въпреки опитите на управляващите да го заглушат. В интернет събира подписи петиция с искане за уволнение и съд за полицаите, които пребиха студента Евгени Марчев. "Евгени се намира намира в неврохирургията на "Пирогов" с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка, но е жив. Въпреки това, той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускат контакт с него", пише в петицията, подкрепена от над 3 600 души. "Това беше екзекуция", коментира тази сутрин и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който настоява за незабавна оставка на вътрешния министър.
Американският колеж, чийто възпитаник е пребитият студент, излезе с изявление, в което призова за въздържане от насилие. "Подкрепяме своите възпитаници и всички граждани, които се застъпват за свободата на словото, демокрацията и правото на мирен протест", заявяват от учебното заведение.
От "Пирогов" съобщиха, че двамата пострадали при протестите в петък са в добро състояние. В неврохирургията са настанени двама души - на 21 и на 29 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Прекален риск провали знаещ варненец в "Стани богат"
Дата: 18/04, 19:40

Социолог: Щом президентът и премиерът не отстъпват, вероятно ще има трето предложение за външен министър
Дата: 18/04, 19:291 Коментар

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 18/04, 19:20

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 18/04, 19:20

Дадоха ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт във Варна на прокуратурата
Дата: 18/04, 19:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия