Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите


Дата: 15/07, 15:23

Снимка:  Pexels

Един и същи търговец на лекарства да не може да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно с медикаменти, т.е. да е собственик на аптека, и разрешение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор. Това решиха депутатите, които днес гледат на второ четене промени в закона за лекарствата. Целта е така да се осигури конкуренция между участниците на пазара, съобщава "24 часа".

Забраната да важи и за свързаните с търговците лица по смисъла на търговския закон, поиска обаче депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Така написан, текстът оставя вратичка отново да се създават вериги чрез свързани с дадено лице хора“, мотивира предложението си той и допълни, че Българският фармацевтичен съюз също поискал това допълнително уточнение, още при разглеждането на проектозакона на второ четене в Комисията по здравеопазване.

Търговците на едро да не могат да откриват и дрогерии пък поиска като допълнение към предложението колегата му Валентина Найденова.

„Така там няма да могат да се продават лекарства без лекарско предписание“, обясни тя причината за допълнението. И двете предложения обаче не бяха приета.

Разгорещен дебат сред депутатите предизвикаха разпоредбите за създаване на Национална аптечна карта. Целта на създаването ѝ е да определи потребностите на населението от достъп до лекарства и осигуряването на аптеки там, където не достигат.

Според първоначално предложените промени, се предвиждаше в населените места с недостиг на аптеки, наличните собственици да бъдат стимулирани да разкриват обект на втори и трети адрес при облекчени за тях условия, но депутатите не приеха това предложение.

За решаване на проблема с недостига от БСП предложиха на болниците да се разреши да отворят болнична аптека и за гражданите, която да работи денонощно, но това предложение също не беше прието.

„Трябва национален регламент за откриване, съществуване и брой на аптеките във всяко населено място. Дотогава всички клаузи на този закон и на Националната аптечна карта няма да улеснят достъпа до лекарства“, коментира проф. Михайлов.

След 30-минутна почивка и прекъсване за изслушване на вътрешния министър Младен Маринов за ситуацията в страната след протестите, гласуването на законопроекта продължи. Очаква се да се приеме и възможността на пациенти, които страдат от заболяване, за което липсва алтернатива за лечение или всички възможни налични медикаменти не са повлияли, лекарите да могат да изписват лекарства, за които все още няма пълни данни, че могат да повлияят. Това са медикаменти, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще бъдат прилагани за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. Условието е да има достатъчно научни показани за ефекта.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мария остана без роза от Ергена и напусна предаването
Дата: 25/04, 23:21

Прах от Сахара обхваща Турция
Дата: 25/04, 23:07

Криси прекъсна срещата на Магдалена с Алек и се появи с нощница и грим
Дата: 25/04, 22:51

Над 600 ракети са изстреляни днес срещу градушката
Дата: 25/04, 22:32

Шофьор се заби в патрулка в Хасково
Дата: 25/04, 22:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия