Социолог: Не е в интерес на правителството да довършва мандата си, защото ще понесе големи щети


Дата: 24/09, 22:23

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Не е в интерес на правителството да довършва мандата си, защото ще понесе големи щети, каза пред водещия Иво Сиромахов по телевизия 7/8 социологът Юрий Асланов.

"Има няколко популярни версии, които се опитват да обяснят мотивите на този очевидно самоубийствен ход. Най-разпространената е, че има едни пари и трябва време да се приберат. Втората версия е страх от евентуален служебен кабинет. Да се играе на инат, за да се покаже кой командва. Тенденциите ясно говорят, че правителството е в режим на агония и от тук то всеки божи ден ще губи. Ще поняся щети. Тяхното явяване на евентуални редовни избори през април догодина, би означавало електорална катастрофа за тях. 

Винаги е възможно да се състави едно правителство. В ситуацията, в която сме, не бих го нарекъм опасност, а възможност да се избегне доминацията на една партия. 10 години ние наблюдаваме това. Злоупотреба с власт и нова порция разочарование. Възможност да се потърси разбирателство по основни приоритети. Шареното правителство е форма на взаимен контрол и предпазливост. Партийната система е болен човек, тя иска сериозно лечение. 

По панталоните на всички партии личат подметките на мнозина избиратели, които са ги подкрепяли в миналото. Партийната система не внушава доверие в гражданите. 

Сложен и дълъг път трябва да се извърви. Обществото да съзрее за това че натискът на обществото към институциите не бива да спира, за да чувстват те винаги юмрука на народния гняв. Смятаха, че ако напишем нова библия за демокрацията, нещата ще се променят. Основният пролблем на конституцията е, че тя се погазва автоматично всеки ден. 

Абревиатурата ГЕРБ се превърна в символ на корупция и окупация на властта, създаване на един управляващ център на всички власти чак до четвъртата. Това прекрати възможности за пълноценна инициатива на гражданите през политиката. 

Причината е цялостното израстване на българското общество години назад. Тоталитарният нагон не е заличен у много хора. Днес виждаме опасни рецидиви. Толерантността е развращаваща. 

Хората не виждат смисъл да участват в политически дела. Единствената система с правила е корупцията. За това и много хора се примириха и предпочитат да станат част от тая система. Така нашето общество деградира морално. Разрушават се естествените тъкани.

Това, че не са достатъчно на брой някъде хората не означава, че обществото не е на тяхна страна. Нараства делът на тези, които искат оставка на това правитерство, дори да гледат всичко само по телевизията.", разясни социологът.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Частните учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати, ако ги затворят
Дата: 28/10, 13:05

Измислиха ново престъпление: 10 години затвор за споделено пътуване
Дата: 28/10, 12:451 Коментар

Почина режисьорът Бедо Манукян
Дата: 28/10, 12:43

Ново проучване на Ковид 19: Преди кашлицата и температурата губим обонянието и вкуса си
Дата: 28/10, 12:39

Руски вирусолог: Страхувайки се от ковид, забравихте грипа. По 30 хиляди умират от грип на година само в САЩ
Дата: 28/10, 12:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия