След решение на местната бюджетна комисия: Варна започва подготовка да пусне „леко метро“


Дата: 25/09, 10:25

снимки: Pixabay, "Петел"

С 240 000 лева от бюджета си Община Варна започва подготовката морския град да стане втория след София, в който ще има метро. Отпускането на сумата беше одобрено от бюджетната комисия към Общинския съвет и предстои да се гласува на следващата сесия.

Предложението за изграждане на скоростен електрически транспорт във Варна дойде след посещение на премиера Бойко Борисов, който подкани пред камерите кметът на Варна Иван Портних да предложи проект. Идеята е да направи т.нар. „леко метро“, което ще свързва трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“. Предложението ще е част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител" в участъка от бул.“Васил Левски" до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик“. Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа. Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното предвижване с градския транспорт. Заложената сумата от 240 000 лв. ще бъде изразходвана за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул."Цар Освободител" и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект - фаза технически проект. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 г. като компенсирана програма, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Дата: 29/03, 01:00

Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Дата: 29/03, 00:41

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 00:30

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 00:30

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия