Приеха промени в Закона за лечебните заведения, които отново скараха БСП и ГЕРБ


Дата: 25/09, 11:52

снимка Булфото

Окончателни промени в Закона за лечебните заведения одобриха депутатите, като го приведоха в съответствие със Закона за публичните предприятия.

Според приетия преди година Закон за публичните предприятия, публични предприятия са търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, каквито са и държавните и общински болници. С тези промени трябва да се избегнат съществуващи противоречия между двата закона, пише 24 часа.

Така с приетите днес промени директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да извършват лекарска и преподавателската си професия във вузове.

Другата приета промяна пък се отнася до намаляването на членовете на съвета на директорите на държавни и общински болници от 5 на 3-ма, като така се очаква да бъдат спестени пари.

От левицата обаче бяха против и двете промени в Закона за лечебните заведения и определиха действията на управляващите като „кърпене на закона“.

Обсъждания

Добавяме с този законопроект още 340 души със средна заплата 1500 лв, които трябва да платим на новите членове на съвета на управителите. Откъде ще намерим още 300 човека управители на болници. Практиката показва, че те се събират 3-4 дни в годината. Това не е логично. 300 нови мениджъри в това състояние, хора, които няма да правят нищо, тази бедна България не може да си го позволи, каза остро от трибуната депутатът от БСП Георги Йорданов.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова го контрира, че промените целят точно обратното, спестяване на средства за държавата. Преди една година сме приели закон за публичните предприятия. В никакъв случай не утежняваме положението, а напротив. Правим намаления на борда, за да намалим средствата. От друга страна даваме възможност за 4 месеца да се отложи влизането на този закон, отговори Дариткова, цитирана от 24 часа.

Валентина Найденова от БСП пък попита защо приемането на тези промени се бави цяла година щом е така належащ. Защо цяла година управляващите не можеха да си приведат лечебните заведения в унисон със закона за публичните предприятия. Кой не си свърши работата за това време? Сега ще кърпим закона и ще се влачи до следващия мандат, каза Найденова.

Като „Вавилонска кула“ пък определи Георги Михайлов от левицата приемането на Закона за болничните заведения. Десетте най-стратегически болници в България ще им бъдат избирани директорите от Публични предприятия и контрол. На какво повече приличаме освен на Вавилонска кула не виждам, каза Михайлов, а Дариткова обясни, че здравното министерство там има превес в избора, тъй като разполага с трима членове.

След приемането на закона председателстващият заседанието Валери Симеонов възкликна: “Честито, госпожо Дариткова! Направо Ви съжалих, като гледах как тичахте нагоре-надолу като катеричка.“ Шефката на групата на ГЕРБ първоначално се засмя, но след това примижа, гледайки към групата на „БСП за България“, явно притеснена от сравняването й с катеричка.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кабинетът на кмета на Девин се разтресъл от земетресението
Дата: 29/03, 09:49

Осъдиха 44-годишен във Варна за изнасилване и блудство с непълнолетна 
Дата: 29/03, 09:47

Шенген веднага отприщи вълна от много нови полети от Варна до София и чужбина
Дата: 29/03, 09:44

Ники Василковски: Прахът от пустините в Африка се завръща над България
Дата: 29/03, 09:41

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 09:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия