Обсъждат дали да върнат носенето на маски на открито у нас


Дата: 20/10, 00:32

фото: pixabay.com

Миналата седмица бе белязана с няколко поредни дни с рекорден брой заразени с коронавирус. Заговори се за затягане на мерките. Ето какво ще се обсъжда в следващите дни:

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще обсъдят връщането на носенето на маски на открито по настояване на лекари, медицински сестри и родителски организации. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология, предава focus-news.net.

"Не спират да валят предложенията към нас за връщане на маски на открито. Нямаше лечебно заведение и лекари, и сестри да не поставят това условие, за да продължат да работят. Те казват, че са изоставени от нас", каза здравният министър в Благоевград. 

„Ще обсъдим тези техни притеснения с главния държавен здравен инспектор доцент Кунчев. Тогава ще вземем всъщност това решение дали тази мярка да бъде въведена. Тази мярка не е ограничаване, тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране", подчерта проф. Ангелов. 
Според него мярката ще има две цели - първата да се спасят, колкото се може повече хора от заболяването и втората да се спасят, колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно.

"Няма да връщаме КПП-ата, защото коронавирусът не се бори с КПП-та. За да се справим с този вирус на първо място е здравият разум - всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да се борим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни, осъзнати, цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски - тоест да спазваме правилата”, изтъкна здравният министър. 

Професор Ангелов заяви още, че от днес властите ще бъдат изключително безкомпромисни по отношение контрола във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган.

„Синхронизирали сме действията на абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен”, категоричен бе той.

Санкциите ще бъдат еднакви за всички. „Ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани”, посочи още министърът на здравеопазването. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 18 април рожден ден има Кирил Домусчиев
Дата: 18/04, 03:00

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 18/04, 02:40

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 02:40

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 18/04, 02:10

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 18/04, 02:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия