В телевизионно интервю Лукашенко пое отговорността за стрелбата по протестиращи в неделя


Дата: 28/10, 12:00

кадър Руптли

Александър Лукашенко публично призна в телевизионно интервю, че е разпоредил на полицията стрелба с гумени куршуми по протестиращите хора в неделя. По този начин искал да им осигури безопасност. 

"Те искаха да завземат центъра, но не им беше позволено. По залез тръгнаха към полицейските участъци и, по-лошо, към жилищни райони. Беше тъмно и хората бяха ужасени. Какво трябваше да направи полицията?", попита Лукашенко. "Беше моя заповед, издадена, за да останат в безопасност обиковените хора", посочи той, цитиран от "Дневник"

В неделя при стрелбата десетки бяха ранени на многохилядния протест, след като полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне множеството.

Изтичането на "народния ултиматум" две седмици след изборите, довели до масови протести след обявяването на Лукашенко за победител с 80%, бе последвано от обща стачка, в която се включиха служители на редица компании, но в национален план нямаше данни, че много работници са се присъединили. Изключение бе "Гродно Азот", където заради множеството стачкуващи се наложи намеса на полицията.

В подкрепа на стачката темата коментира и опонентът на американския президент Доналд Тръмп на изборите другата седмица Джо Байдън. Байдън, който според редица проучвания може да стане новият държавен глава на САЩ, открито подкрепи опозицията.

Той нарече управлението на Лукашенко "нелегитимно" и заяви, че ще подкрепя опозицията в усилията президентът да бъде свален, нападайки и Тръмп че "отказва да говори" от името на противниците му.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



17 април 1790 г. - Умира Бенджамин Франклин
Дата: 17/04, 00:50

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 17/04, 00:50

Драма прати Борусия на полуфинал в ШЛ
Дата: 17/04, 00:31

ПСЖ е на 1/2-финал след страхотен обрат срещу Барселона
Дата: 17/04, 00:07

Британският парламент прие на първо четене тютюнопушенето да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г.
Дата: 16/04, 23:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия