Частните учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати, ако ги затворят


Дата: 28/10, 13:05

снимка Булфото

Частните школи, занимални и учебни центрове обявиха, че не желаят да бъдат закривани във връзка с разпространението на коронавирус. Ако това все пак се наложи, искат държавата да обезщети служителите им с 80% от заплатите. Същото обезщетение искат и за наемите, които плащат, предаде "Дневник"

Същото поискаха снощи и собствениците на заведения, след като беше оповестена новата заповед на здравния министър, с която се разпорежда затварянето на нощните заведения в цялата страна от 29 октомври до 12 ноември. До тогава спират работа и учебните и езикови центрове.

В писмо до здравното и образователното министерство собственици на частни школи и занимални искат директната финансова помощ като заплашват, че в противен случай или ще спрат да плащат осигуровки или данъци за периода, в който са затворени.

Те напомнят, че по време на цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. са били на ръба на фалита, а тогава не са били подпомогнати. "Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). (...) В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?", питат собствениците на учебни центрове.

Тази сутрин в интервю за БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, попитан защо заповедта му ограничава присъствените занятия в езикови, образователни центрове, занимални и други, каза, че там, за разлика от училищата, не може да се спази принципът на несмесване на отделните паралелки, тъй като там се смесвали деца от различни паралелки т.е. има по-голям риск от зараза.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи
Дата: 19/04, 17:181 Коментар

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 17:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 17:00

Цветелина Грахич отмъсти на Слави Трифонов
Дата: 19/04, 16:57

Прокурори искат крути мерки срещу пияните и дрогирани шофьори
Дата: 19/04, 16:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия