Ваня Григорова: С новите промени за извънредния труд ще работим по 9 часа на ден, а по света работните часове намаляват


Дата: 28/10, 13:42

снимка Ваня Григорова, фейсбук

Хората по цял свят се стремят да намалят работния ден, а тук правим промени за извънредния труд, с които го увеличаваме допълнително от 150 на 300 часа годишно.

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности - например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в синдиката.


Има обаче и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време – именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. По думите й чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики.

Поправките се записват въпреки почти двугодишния отпор, който КТ "Подкрепа" демонстрира спрямо извънредния труд. Натискът за двойното му увеличение е още от началото на 2019 година, припомни синдикалистът.

За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време, отбеляза още Ваня Григорова.

500-600 часа извънреден труд са натрупали служители на "БДЖ Товарни превози". По думите й, така хората се превръщат в "ходещи бомби".

"Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори случаят, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе?", попита тя.

Често извънредният труд дори не се отчита като такъв. Той се прикрива чрез т.нар. сумирано изчисляване на работното време и се зачита като нормален, без да се заплаща, гласят други аргументи на синдиката.

Практиките в Европа за извънредния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария например е предизвикало излизането на десетки хиляди работници по улиците, обясни Григорова.

На протеста днес ще бъде изразено недоволство и срещу еднодневните трудови договори.

"В момента, в който дойде инспектор, набързо се надраскват няколко такива договора и останалите хора се прогонват от нивата. Те им служат за алиби, за да продължат да полагат недеклариран труд", коментира експертът.

Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, коментира Ваня Григорова.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 20/04, 14:501 Коментар

Радев: Предложението на Главчев е авангардно, в понеделник ще направим последен разговор
Дата: 20/04, 14:34

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 14:30

Министър Петкова: Към 18 април Фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.
Дата: 20/04, 14:281 Коментар

Везенков завърши първия си сезон в НБА с 225 точки
Дата: 20/04, 14:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия