Македония не е съгласна на сделката, предлагана от България


Дата: 29/10, 13:18

Снимка: Булфото

Преговорите между България и Македония засега удрят на камък. Страната ни предложи да признае тамошния език, но вм замяна иска западната ни съседка да обявни, че исторически произтича от България. Ако от Скопие се съгласят, държавата ни няма да блокира присъединяването му към ЕС, съобщи европейсата редакция на "Politico".

Български дипломатически източници обаче съобщиха за Меdiapool, че няма пробив по темата и засега Скопие не приема българските условия. Външните министерства на двете страни са в непрекъснати преговори, но няма разрешение на казуса. 

Преди ден външната министърка Екатерина Захариева съобщи, че към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя."Politico" съобщи, че по време на среща на посланиците в Брюксел, българският представител е обявил търсения от София компромис."България ще признае македонския като един от официалните езици на страната, а също и македонската идентичност. В отговор Северна Македония ще трябва да признае "историческата истина", както е дефинирана от София, и да приеме, че съществуват български исторически основи, върху които са създадени македонската идентичност и официалният език".Въпреки че преди ден македонският външен министър министър Буяр Османи коментира, че "има напредък в преговорите с България", засега това не се потвърждава от българска страна.Скопие съобщи, че е готово да подпише анекс към Договора за добросъседство с България от 2017 година, според който Северна Македония няма териториални претенции към България, както и още един път да потвърди, че няма да се меси в нейната вътрешна политика.София обаче очаква решителна позиция на Скопие, която да изчисти двустранните отношения.България вече изпрати разяснителен меморандум до останалите страни членки, но засега не среща подкрепа за изискванията си към Скопие.Освен по историческите въпроси България има претенции и за езика, като настоява за формулировката "официален език на Република Северна Македония" вместо македонски език. България не приема и повдигането на въпроса за македонско малцинство у нас. Въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов се оплака от европейски натиск Скопие да бъде допуснато, засега София остава твърда в намерението си да спре Северна Македония, ако не направи реални отстъпки.България ще настоява нейните изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония и приемането ѝ може да бъде блокирано от София.Освен това е все по-вероятно България да не даде съгласие за провеждането на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която Скопие се надява да се проведе през ноември.Тези въпроси ще се разискват заседанието на Съвета "Общи въпроси", което е планирано за 10 ноември, и е въпрос на дни да се изясни българското поведение.При положение, че България има рамкова позиция на парламента си, приета с политически, а и с и национален консенсус през 2019 г., правителството няма избор и ще спре Северна Македония, ако тя не направи нещо съществено, което да отпуши процеса, коментираха дипломатически източници пред Меdiapool.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.10 бона глоба за нарушаване на карантината в Лондон
Дата: 26/11, 02:56

Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно
Дата: 26/11, 02:17

Строги мерки до 20 декември и в Германия
Дата: 26/11, 01:43

На 26 ноември имен ден празнуват
Дата: 26/11, 01:10

Единната информационна система: 141 починали и 3712 заразени с ковид за последните 24 часа
Дата: 26/11, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия