Свободна Европа: Престъпление ли е вече споделеното пътуване?


Дата: 29/10, 15:45

Булфото

ГЕРБ и коалиционните им партньори приеха изключително спорен закон, който напрактика може да превърне всеки в престъпник, стига държавата да го пожелае. 

Коментар по темата прави и "Свободна Европа"

"Всеки, който извършва обществен превоз на пътници, без да разполага с регистрация или лиценз, може да получи от 2 до 5 години затвор, а превозното средство, използвано за целта, се конфискува. Ако двама души или повече предварително са се разбрали да участват в такава дейност или са използвали фалшиви документи, наказанието става от 5 до 10 години зад решетките, от 5 до 15 000 лв. глоба и възможна конфискация на половината имущество на осъдения.

Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) прие окончателно управляващото мнозинство в парламента сряда по предложение на Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ и няколко нейни колеги. От БСП остро критикуваха поправката, като посочиха, че с нея се криминализира дори споделеното пътуване, за което има много групи в социалните мрежи, в които случайни хора се разбират помежду си да пътуват с един автомобил, когато са в една посока. Колегите им от ГЕРБ обаче твърдят, че по този начин ще се преследват само незаконни превозвачи.

Новият текст не беше подложен на предварително обшествено обсъждане, тъй като мина между първо и второ четене през преходните и заключителни разпоредби на проекта за промени в Кодекса за търговското корабоплаване. По този начин изменението на Наказателния кодекс дори не беше обсъдено в парламентарната правна комисия, каквато е практиката с при промяна на подобни закони, а беше разгледано само от колегите им в транспортната комисия.

„Кoлкo пъти, включитeлнo в прoгpaмaтa зa сeдмицaтa, имaтe прoмянa нa НK? Taм нe мoжaxтe дa нaмeритe мяcтo и cегa мeждy пъpвo и втoрo чeтeнe в зaкoн, кoйтo сe глeдa caмo в тpaнcпopтнa кoмиcия, виe вкaрвaтe прoмeни в зaкoн, в НK и вкaрвaтe промeни, кoитo ca зa oт 5 дo 10 гoдини зaтвop. 5 дo 10 гoдини зaтвop – мoжe би зa yбийcтвo нямa тaкoвa нaкaзaниe“, възмути се Георги Свиленски от БСП.

Отрицателно становище по повод поправката са изразили и Върховният касационен съд, прокуратурата и Висшият адвокатски съвет, цитирани в мотивирано становище на правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя заявява, че е възможно новият текст да доведе до противоречия между НК и Закона за автомобилните превози, тъй като прeвoзът нa пътници и тoвaри бeз paзрeшeниe досега беше административно нарушение."

Още в  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30919061.htmlСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.10 бона глоба за нарушаване на карантината в Лондон
Дата: 26/11, 02:56

Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно
Дата: 26/11, 02:17

Строги мерки до 20 декември и в Германия
Дата: 26/11, 01:43

На 26 ноември имен ден празнуват
Дата: 26/11, 01:10

Единната информационна система: 141 починали и 3712 заразени с ковид за последните 24 часа
Дата: 26/11, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия