Искрен Веселинов: До 2-3 седмици 10-годишната давност на дълговете влиза в парламентарната зала


Дата: 29/10, 15:46

снимка Булфото

До 2-3 седмици в парламентарната зала влиза закона, с който ще се гласува приемането на 10-годишната давност на задълженията за физическите лица. Само след няколко дни текстовете ще се гледат на правна комисия, а оттам влизат за окончателно одобрение. Това съобщи пред Mediapool депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

В четвъртък той внесе обещания общ проект на патриотите на закон за личния фалит, който се очаква да допълни регулацията по темата с т. нар. "вечни длъжници".

Край на вечните длъжници

За разлика от проекта за личния фалит, който тепърва ще се обсъжда с ГЕРБ, текстовете за абсолютната давност, които вече бяха приети на първо четене, имат политическата подкрепа на партията на Бойко Борисов. Това е факт, независимо че срещу идеята има огромни критики от правните среди, както и от куп професионални организации. Негативно становище бе получено и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предложението на ГЕРБ и патриотите е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се само две изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от "непозволено увреждане" и "неоснователно обогатяване". Според Веселинов между първо и второ четене ще има корекции по текстовете, които щели да отразят част от забележките.

Междувременно, колегата на Веселинов – Христиан Митев от НФСБ вече е внесъл предложение, с което вечните длъжници в заварено положение ще могат да се оттърват и по-рано от "дълговото робство". Предвижда се за тях 10-годишната давност да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.

В проекта за личния фалит на патриотите пък се предлага по-дребните вечни длъжници – със задължения до 200 000 лв., да се оттърват от робството за още по-кратък срок – до 5 години. Това е периодът, в които кредиторите ще могат да се опитат да си възстановят част от вземанията. И двете идеи са изключително спорни, защото пораждат критики, че не са намерили добър баланс между правата на кредиторите и длъжниците.

По принцип България получава непрекъснати критики от Европейската комисия, че няма никакво законодателство, насочено към решаване на проблема с вечните длъжници. Регулацията е наложителна и заради евродиректива, която България трябва да въведе до 17 юли 2021 г. Преди няколко години ексомбудсманът Мая Манолова предложи прецизен законопроект за личния фалит, който бе разработван повече от година с помощта на съдии, адвокати и много експерти. Той обаче не стигна до никъде, защото не бе припознат от нито една политическа сила.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно
Дата: 26/11, 02:17

Строги мерки до 20 декември и в Германия
Дата: 26/11, 01:43

На 26 ноември имен ден празнуват
Дата: 26/11, 01:10

Единната информационна система: 141 починали и 3712 заразени с ковид за последните 24 часа
Дата: 26/11, 00:50

На тази дата разкриват гробницата на Тутанкамон
Дата: 26/11, 00:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия