В крепостта Петрич кале край Аврен откриха напълно запазена маса на 1600 години


Дата: 30/10, 10:21

Снимка: Извора, уикипедия

Рядка археологическа находка е открита в крепостта Петрич кале край Аврен.

Археолози са открили изцяло запазена мраморна маса при проучванията през тази година в крепостта Петрич кале в община Аврен, съобщи ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова, информира БТА.

Тя уточни, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или 4-5 век. Според специалиста масата е изключително рядък паметник. Полировката ѝ е много фина.

В България това е първата такава открита запазена маса, посочи археологът. Диаметърът ѝ е около 1.2 метра, фин мрамор. Оказа се, че в Гърция и Турция има намирани такива маси, но това е първият случай в България за цял такъв паметник, обясни Войкова. В момента реставраторът работи по нея и при всички случаи ще влезе в експозицията на музея.

Масата е открита при проучването на помещение на кулата на крепостта. Кулата е била запълнена със строителни отпадъци при някакво рухване, което е станало вероятно в края на 3 - началото на 4 век. Тя беше запълнена почти до горе с хоросан, строителни материали, цели сегменти, които са рухнали от стените ѝ, обясни археологът.

Масата е открита при разчистването на отпадъците от срутването. Срутването е помогнало на археолозите да открият всичко запазено, а кулата да е в автентичен вид. Войкова обясни, че планът на кулата вече се е очертал напълно, очертали са се и различни преправки, които са правени във времето, и на практика проучването ѝ приключва. В момента започва работа по аварийната консервация на зидовете.

Тя уточни, че за щастие зидовете на кулата са в много добро състояние, но въпреки това се нуждаят допълнителна защита, най-вече от защитно покритие. Специалистът се надява това да бъде направено в следващите години.

Според нея паметникът е действително забележителен и наистина си заслужава по-специално внимание и грижа. На север от Стара планина няма крепост с така добре запазена архитектура, смята специалистът. По думите ѝ всички други са били малко или много разрушени по време на варварските нашествия през 5-6 век. Тази крепост, може би заради местоположението си и това, че е била доста недостъпна, остава незасегната от вълната от разрушения в края на 5 и началото на 6 век.

Освен масата, при проучванията през тази година са открити предмети, които са характерни за такъв вид гражданска постройка - много керамика, много монети от късно римската и ранно византийската епохи.

Най-големият проблем е липсата на път до обекта, каза още тя. Според Мария Манолова-Войкова, докато не бъде направен път до крепостта и проучвания, и туристите ще бъдат затруднени.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия