Почина главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов


Дата: 30/10, 13:57

снимка: Live.Varna.bg

Днес, на 30.10.2020 главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години. Само часове преди това той е починал, това съобщи директорът на операта Даниела Димова.

Ето какво добавя още Димова с съобщението за тъжната вест:

„Остави ни огромно творческо богатство, незабравимо личностно присъствие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е светъл пътят му към другите светове, завинаги ще е в сърцата ни и в театъра!

Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на дъщеря си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в семейството си. Изказвам най- дълбоките си съболезнования на съпругата му Руми и на Мариана!

Кузи, завинаги си в сърцата ни! Мир на душата ти!“

Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов.

През 1971/72 год. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих.

След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера. 

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия. 

С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и др., Варненската опера успешно е участвала в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди и в международни музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др.
Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми". 

През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Дойчеопер в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Владимир Василиев поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. 

Висока е оценката на българската и чуждестранна критика за творческите постижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство. 

За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”. Постановката му на “Едип цар” във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 година. Номиниран е два пъти за “Кристална лира”, а през 2002 г. е награден със “Златна лира” във връзка с юбилейната му 60-годишнина. През 2017  Кузман Попов беше удостоен с почетен знак на Варна с лента по случай неговия 75-годишен юбилей и 50 години творческа дейност.

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 25/04, 19:20

Очаква ни дъжд в следващата седмица
Дата: 25/04, 19:09

Челна катастрофа на Подбалканския път, има много пострадали
Дата: 25/04, 18:54

Очакваме ударна черешова реколта
Дата: 25/04, 18:32

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 18:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия