Истинските килими


Дата: 20/11, 14:04

 

И друг път сме писали за нашите приятели от Килим World . Те ни представиха интересни факти за килимите от естествени материали. За естествени материали се считат тези, които са изработени от вълна, коприна или памук. Най-широко разпространени са вълнените, които се славят с огромна издръжливост и качество, което ги прави много подходящи за помещения с интензивно ходене. Обикновено се изработват в държави, като Иран,Индия,Пакистан, Непал и др.Характерно за тях е естественото оцветяване с багрила от природата, което запазва цветовете в пъти по-дълъг период от време, спрямо килимите от изкуствени материали. Освен известните ,,персийски‘‘ мотиви, през последните години се популяризират и по-модерните и едноцветни вълнени килими. Фактът, че се връзват от майсторите на ръка ги прави още по-стойностни и уникални.

     Когато заговорим за висококачествени килими няма как да не споменем за копринените, които са мечта за всеки дом. Освен високата стойност на материала, изработването им е изключително трудоемко. Връзването на един копринен килим в размер 300х200 см може да отнеме от 1 до 4 години. В днешно време килимите от истинска коприна се връзват основно в Иран и Индия, като иранските са считани за най-добрите в света, заради качеството на коприната и опита на майсторите.

 

Копринен килим , снимка hosseinrezvani.com

От Килим World, ни разказаха интересна история:

Преди около десетина години, немски антиквар успява да се сдобие с 300-годишен килим, идващ от гр. Керман, югоизточен Иран. Купува го за сумата от $25 000, като само няколко месеца по-късно, на търг, е оценен на $460 000. При наддаването обаче, се стига до забележителните $9,6 милиона. Името на купувача не се разбира, но се смята, че той е член на катарската емирска фамилия. Интересното тук е, че въпреки сумата, това не е най-скъпият килим в света. Най-скъпият килим продаван някога отново е с произход от Иран. Връзван е през 17-ти век и е с изключително рядък мотив. Цветовете му са запазени и мнозина биха решили,че е връзван едва преди няколко години. Продаден е за рекордната сума от $33,8 милиона на търг в Ню Йорк, като се смята, че е отишъл в частен музей в Близкия изток.

 

Най-скъпият килим в света

 

 

Килим World

бул. Андрей Ляпчев 72, Младост 2, София

www.kilimworld.bg

0876 699 566

 

*публикация

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно, категоричен е Божанов
Дата: 16/04, 19:01

Гонка със стрелба в столичния квартал "Лозенец"
Дата: 16/04, 18:50

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 16/04, 18:40

Здравният сектор: Работодатели бойкотират увеличението на заплатите
Дата: 16/04, 18:351 Коментар

Овощари прогнозират добра реколта от череши, но липсват работници
Дата: 16/04, 18:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия