Дадоха "зелена" светлина за издаване на направления за PCR тестове от личните лекари при 2 симптома


Дата: 25/11, 20:14

Снимка: Pexels

Личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове при наличието на два симптома за Ковид. Това стана ясно след тежки преговори между Здравната каса и Лекарският съюз. Анексът към Националния рамков договор вече е подписан, съобщиха за "По света и у нас" от Надзорния съвет на касата.

Още не е ясно от кога личните лекари ще издават направления за PCR тест.

Личният лекар може да издаде електронно направление за PCR тест след дистанционна консултация.

"Имате 2 или 3, или 4 от тези 11 симптома от тези, които суспектират COVID. Аз издавам електронното направление, то отива някъде и вие без хартия може да посетите всякаква лаборатория", обясни д-р Николай Брънзалов.

Лекарят трябва да ви даде номера на направлението, за да го намерят в лабораторията. Не е ясно обаче каква част от медиците и лабораториите са технически подготвени да работят с електронното направление.

"Аз как да кажа дали е готово. Това го казват IT специалистите. На нас ни казват: готово е. Чакаме с вас и виждаме колко е готово", каза д-р Иван Маджаров.

От "Информационно обслужване" отказаха среща с екипа на "По света и у нас", но обясниха,че електронното направление е готово. А как ще се използва зависело от разпоредбите на здравното министерство. В телефонен разговор семейни лекари обясниха,че софтуерът им още не е пригоден за издаване на електронно направление.

"Аз съм лекар, не съм софтуерист. Аз трябва да работя по същия начин, както досега, но вместо принт трябва да натискам иконка сенд", каза още Брънзалов.

Лимит за издаване на направления няма да има. Касата ще плаща по 60 лева за PCR тест.
Очаква се анексът да бъде обнародван в "Държавен вестник" в петък. Тогава на практика ще влезе в сила със задна дата - първи ноември. С него се променят и други правила в здравната система.

"Ще може лекар с вътрешни болести да подписва договора в малките болници. Ще може бързо и оперативно да се променя броят на леглата в зависимост от това дали има необходимост от посрещане на COVID болни", допълни д-р Маджаров.

Предстоят преговори за анекс към Националния рамков договор за следващата година. Oт Лекарския съюз казаха, че не е изключено да поискат оставката на управителя на Здравната каса, защото преговорите били несигурни и двете страни не били равнопоставени.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинският съвет одобри откриването на новата детска градина на ул. "Хъшове" във Варна
Дата: 25/04, 12:23

Дебора: Днес беше последния учебен ден в училище
Дата: 25/04, 12:14

СЕМ избира днес нов председател
Дата: 25/04, 11:59

До 10 хиляди евро плащаме в брой реши ЕС
Дата: 25/04, 11:59

Учениците в Латвия вече имат право да не изучават руски език като втори чужд
Дата: 25/04, 11:522 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия