На тази дата разкриват гробницата на Тутанкамон


Дата: 26/11, 00:37

фото: 

Bjørn Christian Tørrissen, Уикипедия

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика), познат и като Тутанхамун (този прочит е приет за правилен в египтологията[3] – Тут-Анх-Амун), наречен при раждането си Тутанкатен, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия.

Умрял е още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Мумията му е положена в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата на Тутанкамон е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.

26 ноември 1922 г. Британският археолог Хауърд Картър прави малка дупка в една здраво затворена врата и се превръща в първия човек, който стъпва в гробницата на Тутанкамон в Луксор, Египет за последните 3000 години.

Съкровището в нея е скромно за стандартите на фараоните. Освен бижута и злато, Картър открива и колесница, скулптури и оръжия.

Може би най-впечатляващата ноходка е каменният саркофаг с три ковчега, поставени един върху друг. В последния, изработен от солидно злато, се намирало мумифицираното тяло на Тутанкамон, запазено над 3200 години.

Първоначално младият цар се е казвал Тутанкатон, или"Жив образ на Атон" – на името на бога на слънцето. Докато бил малък, свещениците го използвали като марионетка, за да върнат старите традиции в религията. В резултат на това го прекръстили на Тутанкамон или "Жив образ на Амон".
Тутанкамон е фараон от Осемнадесета династия, който управлява Египет от около 1334/1333 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от около 1341 г. пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на период, познат на историците и египтолозите като Ново египетско царство. Когато през Картър открива гробницата му в Долината на царете, Тутанкамон става един от най-известните фараони, а откритието бележи възход на интереса към Древен Египет.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Курьор е пред трансфер в Турция
Дата: 17/01, 08:50

Следващата среща на групата на най-развитите индустриални страни Г-7 ще е през юни
Дата: 17/01, 08:481 Коментар

Три земетресения на територията на България тази нощ
Дата: 17/01, 08:32

Акция: 30 души се събират днес в "Росенец". Махат тревата от плажната ивица до лятното имение на Доган
Дата: 17/01, 08:171 Коментар

Влез в застрахователния бранш сега! Виж как!
Дата: 17/01, 08:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2021 | Пълна версия