Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно


Дата: 26/11, 02:17

снимка: Булфото

Скоро започва частичното затваряне у нас. Ето какво се променя:

„За 2021 година бюджетът на Министерството на културата се увеличава с 10 процента, само че съвсем скоро гледахме интервю на Томислав Дончев, който съобщи, че съгласно Резолюция на Европейския съюз всяка страна-членка трябва да предвиди увеличение в бюджета за култура с 20 %. Това не е направено в Бюджет 2021.

 

Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно, а разпределението по сектори не е направено върху ясна и принципна управленска рамка“, така насочи критиката си към управляващите-автори на бюджета за догодина народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Нона Йотова от трибуната на парламента по време на дебата за Бюджет 2021 в частта му за култура, предава epicenter.bg.


Тя обърна внимание и на Закона за киното, като подчерта, че филмови дейци се обръщат със становища до министъра и до директора на Националния филмов център с много забележки, че не са съгласни с него. Въпреки това, по думите й, никой не им обръща внимание. Още повече, че министърът е обявил, че в бюджета ще бъдат записани 26 милиона повече, които всъщност не фигурират в представения проект.

„Никой от нас не участва в работната група, която от няколко години се занимава с този закон, въпреки че имахме желание за участие“, разкри още Йотова.
„Крайно недостатъчни са помощите за свободните професии – особено на фона новите мерки“, категорична е тя. Йотова посочи, че хората със свободни професии у нас наброяват 70 000 и голяма част от тях не се осигуряват поради простата причина, че те нямат средства.

Нона Йотова даде с огорчение пример: „Познавам млада актриса, която бе принудена да стане сервитьорка. Да не превръщаме хората на изкуството в сервитьори и доставчици на храна. Искаш ли да унищожиш една страна, започваш с културата. Държавата трябва да носи отговорност за хората на изкуството, защото те градят нейното културно и духовно бъдеще “, заяви Йотова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хороскоп за 29 март петък: Телефонът си да не вдига зодия
Дата: 28/03, 19:00

МВР: Бомбените заплахи в София идват от страна извън ЕС
Дата: 28/03, 18:47

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 18:40

Ники Кънчев издаде голяма тайна за “Стани богат”
Дата: 28/03, 18:35

Хванаха въоръжен до зъби в Ямболско
Дата: 28/03, 18:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия