Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно


Дата: 26/11, 02:17

снимка: Булфото

Скоро започва частичното затваряне у нас. Ето какво се променя:

„За 2021 година бюджетът на Министерството на културата се увеличава с 10 процента, само че съвсем скоро гледахме интервю на Томислав Дончев, който съобщи, че съгласно Резолюция на Европейския съюз всяка страна-членка трябва да предвиди увеличение в бюджета за култура с 20 %. Това не е направено в Бюджет 2021.

 

Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно, а разпределението по сектори не е направено върху ясна и принципна управленска рамка“, така насочи критиката си към управляващите-автори на бюджета за догодина народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Нона Йотова от трибуната на парламента по време на дебата за Бюджет 2021 в частта му за култура, предава epicenter.bg.


Тя обърна внимание и на Закона за киното, като подчерта, че филмови дейци се обръщат със становища до министъра и до директора на Националния филмов център с много забележки, че не са съгласни с него. Въпреки това, по думите й, никой не им обръща внимание. Още повече, че министърът е обявил, че в бюджета ще бъдат записани 26 милиона повече, които всъщност не фигурират в представения проект.

„Никой от нас не участва в работната група, която от няколко години се занимава с този закон, въпреки че имахме желание за участие“, разкри още Йотова.
„Крайно недостатъчни са помощите за свободните професии – особено на фона новите мерки“, категорична е тя. Йотова посочи, че хората със свободни професии у нас наброяват 70 000 и голяма част от тях не се осигуряват поради простата причина, че те нямат средства.

Нона Йотова даде с огорчение пример: „Познавам млада актриса, която бе принудена да стане сервитьорка. Да не превръщаме хората на изкуството в сервитьори и доставчици на храна. Искаш ли да унищожиш една страна, започваш с културата. Държавата трябва да носи отговорност за хората на изкуството, защото те градят нейното културно и духовно бъдеще “, заяви Йотова.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Днес е Антоновден. Честито на имениците
Дата: 17/01, 07:20

Денят няма да е особено успешен за Близнаците
Дата: 17/01, 07:12

Актуална пътна обстановка за 17 януари
Дата: 17/01, 07:02

До минус 12 градуса в неделя
Дата: 17/01, 04:00

На този ден в историята
Дата: 17/01, 03:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2021 | Пълна версия