Защо изследването за вирус-неутрализиращи антитела срещу COVID-19 е важно?


Дата: 01/07, 13:20

Ако вече сте се имунизирали срещу COVID-19 и искате да знаете каква е ефективността на поставената ваксина, е необходимо да проверите нивата си на вирус-неутрализиращи антитела.
Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага cPass™ SARS-CoV-2Virus Neutralizing Antibody test. Това е кръвно изследване, подходящо след ваксинация или преболедуване, което отчита присъствието на защитните антитела, като ги различава от останалите, които нямат такава протективна стойност. cPass™е единственият в страната FDA-лицензиран тест, който спада към т. нар. ензимно-свързани имунни тестове (ELISA). Те от своя страна са златният  стандарт за диагностиката на редица други вирусни и бактериални заболявания. На практика изследването  имитира в лабораторни условия възможността за свързването на вируса към неговия рецептор в човешката клетка, наречен АСЕ-2, и как присъствието на антителата, насочени точно срещу RBD в серума на пациента, повлиява това.

Препоръчително е  SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test да се извършва след 21-вия ден от имунизацията. Проби се вземат във всички самостоятелни филиали на „ЛИНА” в област Варна, като резултатът е готов до 10 работни дни. Цената на изследването е 38 лв, таксата манипулация е 2 лв.

Отрицателен резултат от този тест показва, че пациентът не е образувал вирус-неутрализиращи антитела и има вероятност да бъде заразен. Положителен резултат се очаква при всички лица, които са ваксинирани, и при които имунната система се е задействала да образува специфични антитела.

Как действат вирус-неутрализиращи антитела?

Всеки пациент, който е ваксиниран или преболедувал COVID-19, в хода на имунния отговор срещу вируса образува антитела, насочени срещу определени специфични участъци на вируса. Това са особен тип имуноглобулинови молекули, които са специфични срещу точно определена структура на SARS-CoV-2 и се наричат вирус-неутрализиращи антитела. Те се появяват в най-високи концентрации средно 10-20 дни след първите симптоми. Вирус-неутрализиращите антитела се свързват със структура на шиповидния Spike гликопротеин на коронавируса, наречена RBD (рецептор-свързващ домейн). По този начин антителата не позволяват навлизането на вируса в клетката и последващото й инфектиране. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са "полезните", функционално активни, защитни молекули, предпазващи Ви от инфектиране и за оценка на хуморалния Ви имунитет.

Американската компания GenScript® е единствената в света, патентовала и регистрирала своя уникален продукт cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тест за оценка на вирус-неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма в Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински издели

 

 

* публикация

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия