Русия постави 17-годишен рекорд по замърсяване на въздуха


Дата: 02/08, 13:12

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pexels

В Русия през първата половина на 2021 г. бе поставен 17-годишен рекорд за броя на случаите на високо и изключително високо замърсяване на въздуха, изчисли аналитичната служба на международната одиторска и консултантска мрежа FinExpertiza, съобщава Finanze.ru.


За 6 месеца са регистрирани 161 случая на високо и 20 случая на изключително високо замърсяване, като общият им брой е 3,9 пъти по -висок от миналогодишния и 3,4 пъти по -висок от предишния рекорд, установен през 2007 г.
Високото замърсяване (HCP) се разбира като съдържание на едно или повече вещества в атмосферния въздух, надвишаващо максимално допустимата концентрация с 10 или повече пъти. Изключително високото замърсяване (EHP) се счита за превишаване на MPC с 20-29 пъти в рамките на два дни, 30-49 пъти-в рамките на осем часа, или еднократно излишък с 50 или повече пъти.

Рязко покачване на бедствията в околната среда беше отбелязано през пролетта: ако през януари и февруари броят на замърсяванията беше стандартен за тези месеци, то през април той скочи до рекордните в цялата история на наблюденията - 70 инцидента. Средно, в продължение на шест месеца, най-малко 10 пъти надвишаване на MPC е регистрирано средно веднъж на всеки два дни (181 случая).

От всички инциденти повече от 70% - 126 - са идентифицирани в Красноярската територия (градовете Норилск, Красноярск, Лесосибирск, Минусинск, Канск).
По -нататък, с голяма разлика, следвайте Оренбургския регион (15 случая на VZ; град Бузулук, село Южен Урал, селището Каргала), Архангелска област (12 случая на VZ; Архангелск, Новодвинск, Северодвинск), Бурятия (7 случая на VZ; Улан-Уде, с Брянск, Селенгинск), Хакасия (5 случая на VZ; градовете Черногорск, Абакан), Забайкалска територия (Чита) и Самарска област (Самара) (4 случая на VZ ) и Tyva (3 случая на VZ; Kyzyl).

Веднъж VZ се случи в Иркутска (Шелехов), Кемерово (Кемерово) и Новосибирска област (Новосибирск), както и в Хабаровска територия (Комсомолск-на-Амур).
„Рязкият скок на атмосферното замърсяване през първата половина на 2021 г. се дължи до голяма степен на подобряването на качеството на мониторинга на околната среда, което направи възможно автоматичното проследяване на много инциденти, които може би не са били в полезрението на специалистите преди. Прави впечатление, че през 2021 г. случаите на най -опасното - изключително високо замърсяване на въздуха - се увеличават. През първата половина на годината са регистрирани 20 такива инциденти. Обикновено се регистрират около 2-3 такива случая за половин година, но тази година подобряването на системите за мониторинг помогна за идентифициране на екстремно замърсяване: 19 случая бяха проследени от автоматизирано оборудване “, казва Елена Трубникова, жител на FinExpertiza Global.

В същото време вредното въздействие върху атмосферата обективно се е увеличило поради следкризисния растеж на възстановяването на промишлеността, тя отбелязва: „Дори и да не вземем предвид данните, получени от нови автоматизирани станции, случаите на въздух Замърсяването, открито през първата половина на годината, все още е значително по -високо от показателите от предходните години. " 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предупреждение за интензивни валежи на места в събота
Дата: 20/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 03:50

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 03:50

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 03:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия