Южна Корея: Военните учения със САЩ „не трябва да увеличават напрежението“


Дата: 02/08, 13:26

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pexels

Южнокорейски представители заявиха, че решението за годишните учения през август със САЩ все още не е финализирано, а съвместните учения не трябва да повишават напрежението след силно предупреждение от Пхенян.
„Времето и методът на ученията не бяха финализирани“, каза говорителят на южнокорейското министерство на отбраната Бу Сонг Чан пред репортери в понеделник, съобщава RT.

„Южна Корея и САЩ провеждат тесни консултации, като вземат предвид свързани ситуации“, каза говорителят, цитиран от Yonhap. Бу изброи пандемията от Covid-19, съвместната американско-южнокорейска военна стратегия и усилията за денуклеаризация на Корейския полуостров като фактори в решението.

Изявлението дойде след като сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-джон, висш държавен служител, предупреди, че „враждебните военни учения“ ще навредят сериозно на усилията за възстановяване на доверието между Севера и Юга.

Ким Чен-ун също разкритикува ученията на среща с военни командири, продължила седмица, обозначавайки маневрите като подготовка за инвазия.

Пхенян вижда ежегодните летни учения на САЩ и Южна Корея, които обикновено се провеждат през август, като опасни провокации. Сеул и Вашингтон настояват, че съвместните маневри имат чисто отбранителен характер.

Лий Чен-джу, говорител на министерството за обединение на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, заяви в понеделник, че съвместните учения „не трябва да се използват като шанс за повишаване на напрежението на Корейския полуостров при никакви обстоятелства“.

„Ще се положат усилия в тази посока занапред“, добави Лий.

„Голяма стъпка към възстановяване на доверието“: Северна и Южна Корея отново отвориха горещата линия за комуникация след година на мълчание
Южнокорейските медии по-рано цитираха високопоставен служител на Министерството на обединението, който се обяви за прекратяване на летните учения, като се позова на пандемията и необходимостта от взаимодействие със Северна Корея. Длъжностното лице каза обаче, че това е лично мнение, според KBS.

Миналата седмица Сеул и Пхенян се споразумяха да възстановят комуникацията чрез директни горещи линии след 13-месечно спиране. Северна Корея затвори горещите линии през 2020 г. в знак на протест срещу активистки групи в Южна Корея, изпращащи пропагандни листовки през границата. Редовните телефонни разговори между страните бяха възобновени в сряда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ООН: Храната, която българинът разхищава, се топи
Дата: 25/04, 20:49

Пълна суматоха се разрази в „Ергенът“
Дата: 25/04, 20:28

Община Монтана вдига помощта за младите семейства с по 100 лева
Дата: 25/04, 20:19

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 20:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 20:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия