Пашинян е назначен за премиер на Армения


Дата: 02/08, 13:58

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pexels

В първия ден от заседанието на новия парламент арменският президент Армен Саркисян назначи Никол Пашинян за премиер. Преди това той беше начело на правителството, пише ria.ru.

Съгласно конституцията на републиката президентът незабавно назначава кандидат, издигнат от парламентарното мнозинство, за премиер в началото на мандата на новоизбраното Народно събрание. Основният закон предвижда също, че при предсрочни избори мандатът на новоизбраното Народно събрание започва да тече от момента на откриването на първата му сесия.

Самият кабинет се формира в рамките на 15 дни след назначаването на премиера. След това ръководителят на правителството трябва да представи програмата на кабинета си пред законодателите в рамките на 20 дни.

В Армения на 20 юни бяха проведени извънредни парламентарни избори, в които участваха 21 партии и четири блока. Премиерът Никол Пашинян, според окончателните данни на ЦИК, спечели с 53,91%, блокът "Армения" на бившия президент Робърт Кочарян спечели 21,9%, блокът "Имам чест" Серж Саркисян беше подкрепен с 5,22%. 

И въпреки че последният не получи необходимите седем процента от гласовете, според законодателството, той ще влезе в парламента, тъй като присъствието на най -малко три политически сили е задължително в законодателния орган. ЦИК обяви, че партията на Пашинян ще получи 71 мандата в новия парламент, блоковете на Кочарян и Саркисян - съответно 29 и седем.

„Армения“ и „Имам честта“ номинираха един кандидат за поста заместник -председател на парламента - Ишхан Сагателян. Според закона един от тримата заместник -председатели на Народното събрание трябва да представлява опозицията. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Олимпиакос ликува в лютото балканско дерби
Дата: 19/04, 01:20

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 01:10

Частичен срив на "Виваком" тази вечер
Дата: 19/04, 01:00

Рома изхвърли Милан от ШЛ
Дата: 19/04, 00:40

19 април - Ден на велосипеда
Дата: 19/04, 00:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия