Българи, роми и турци празнуват заедно на Гергьовден


Дата: 23/04, 14:17

Този голям празник, носещ аромат на природа, обединява всички в България. Всички го почитаме и празнуваме със нашите семейства, всички си честитим празника и всички се радваме на началото на топлия сезон. Изпратете картичка за Гергьовден на вашите близки. Без значение какви сме, каква религия изповядваме и как го наричаме, всички пеем, пием и танцуваме.

 

Гергьовден за българите

Според предания Свети Георги е римски войник, който изповядва  християнството. Неговият баща е бил офицер в римската войска, младият Георги върви по стъпките на баща си  и постъпва в армията, където се е забелязало че е добър войник и бързо получава своя възход във военната армия. Римският император е заповядал Георги да бъде измъчван и екзекутиран, поради силната си християнска вяра. Скоро след това християните го почитат, като мъченик, небесен воин и закрилник. Празникът се празнува, всяка година на 6-ти май от всички в България, като е познат с имена като Гергевден, Гергьовден, Гюргювден.

 

Едерлези за ромите

Денят на Свети Георги е празник на българската армия и храбростта. За ромите  празникът е Едерлези. 

Легендата за Свети Георги и Банго Васил

Когато, хората са искали да избият ромите, Свети Георги и Банго Васил са прибрали по едно ромче, като едното е било момиченце, а другото момченце. Когато, ромите са били избивани, другите хора яли, пили, но им било скучно, нямало кой да ги развесели. Тогава светиите, довели двете спасени деца, те започнали да пеят, да танцуват и са развеселили всички. От тогава насам Банго Васил и Свети Георги са почитани от ромите. Тази история казва, защо за ромите Гергьовден е важен празник.

 

Хъдърлез за мюсюлманите

За татари и турци празникът се нарича “Хъдърлез”, според мюсюлманските традиции се приема, че това е началото на летния сезон. 

За мюсюлманското население празникът Хадърлез се свързва с образите на светците Иляз и Хадир, които символизират живот, смърт и безсмъртието. Легендата, гласи че на 5 срещу 6-ти май, в ранните зори на изгрев слънце, светците Иляз и Хадир се срещат след едногодишното си пътешествие по земята.
“Хъдърлез” е прозвище, което получава стар стопанин заради своята доброта и щедрост. Той помага на млад човек, който се бори с болест, без да иска възнаграждение. В благодарност, младежът му подарява специален жезъл, свързан със защитника на овчарите, свети Георги. Така Хъдърлези става символ на доброто сърце и готовността да се помага на другите.

 

Кой празнува имен ден на Гергьовден 

Името Георги произхожда от гръцки и означава "земеделец". То е едно от най-популярните имена в българската култура през вековете. През дълги периоди от време, името Георги е било второто по разпространение сред новородените момчета в България, след името Иван. От 2000 година насам, Георги заема първото място в класацията на най-популярните имена. Не забравяйте да поздравите вашите близки с картичка от Chestito.eu

На деня на Гергьовден имен ден празнуват хора с имена като Георги, Генчо, Ганчо, Гиньо, Гео, Гиргин, Гоце, Гюро, Йорго, както и жени с имена като Гергана, Гергина, Гинка, Ганка, Гюрга.

Това е един от най-хубавите и големи празници на България, споменаван е в много песни като: Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден. На този ден се събират много семейства, заедно с техните роднини и си приготвят “гергьовско агне” , питка, зелена свежа салата и се пие вино.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 04/05, 04:00

Дъжд на много места в събота
Дата: 04/05, 04:00

Външно с препоръка към българските граждани, посещаващи Грузия
Дата: 04/05, 02:45

В Швеция запалиха копие на Корана
Дата: 04/05, 02:01

На 4 май рожден ден има Кубрат Пулев
Дата: 04/05, 01:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия