Стана ясен съставът на журито за награда "Варна"


Дата: 22/02, 18:11

Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет определи състава на журито за присъждане на награда „Варна“ за 2018 г. Носителите на престижното отличие ще бъдат избрани от седемчленно жури, в което по традиция ще участват миналогодишни победители.

Един от тях е художникът Венцеслав Антонов, носител на голямата награда „Варна“ за 2017 г. Своите оценки за новите кандидатури ще дадат също Ангел Ангелов, победител в раздел „Литература“, и Татяна Капричева, която бе отличена в ресор „Журналистика“. В състава на журито влиза и носителката на приза за изобразително изкуство Лора Янкова Маринова – Борисова.

Съветниците гласуваха актьорът Стоян Стоянов да представлява Държавния куклен театър – Варна, който миналата година получи наградата за спектакъла „Мечо Пух“. За раздел „Музика“ ще отговаря Неджет Мустафа Ахмед – музикант, преподавател и художествен ръководител.   Според статута на наградата журито ще се оглавява от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ Даниела Димова.

Награда „Варна“ се връчва всяка година в навечерието на 24 май, като признание към културните творци на града за техните успехи и приноса им към развитието на културата и духовния живот. Призът се присъжда в разделите: литература; визуални изкуства; театър; музика; опера; танц; кино; публицистика и журналистика; архитектура; художествен превод; организация за подпомагане и популяризиране на културата и изкуствата.

На днешното заседание членовете на комисията изслушаха също доклад за мониторинг и оценка на проекти, спечелили финансиране по фонд „Култура” на Община Варна за 2017 година. Съветниците се обединиха около мнението, че рейтингът на даден проект трябва да рефлектира върху финансирането. Проектите с по-ниска оценка следва да получават по-малко средства от общинския бюджет и обратното.

Общинските съветници разгледаха и две писма за именуване и преименуване на улици във Варна. Едното предложение беше улица в селищно образувание „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“ да носи името „Дъбова гора“, което не получи одобрението на съветниците.

Другото искане бе улица „Федот Попов“ в СО „Ален Мак“ да бъде преименувана в ул. „Равин Елиезер Ицхак Папо“. То беше отхвърлено заради незаконосъобразност. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ударно скачат заплатите на софийските общинари
Дата: 28/03, 21:41

Доц. Светла Бонева: България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Дата: 28/03, 21:26

Симона от “Хелс Китчън” запозна Митко със семейството си, но скри, че са гаджета
Дата: 28/03, 21:18

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева
Дата: 28/03, 21:181 Коментар

Тежка катастрофа между кола и мотор в София
Дата: 28/03, 21:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия