Астрономи откриха черна дупка с размера на Юпитер?


Дата: 22/01, 02:01

Астрономи смятат, че са открили доказателство за съществуването на черна дупка с размера на Юпитер, която странства из Млечния път.

Те не са я наблюдавали директно – все пак това е пространство в космоса, от което нищо (дори светлината) не може да се измъкне. Въпреки това учените са отчели необичайно поведение около космически облак, който следят от известно време насам.

„Когато проверих данните от ALMA за първи път, се развълнувах от факта, че наблюдаваният газ показва очевидни орбитални движения. Това предполага, че в района съществува гигантски невидим обект“, коментира Шуня Такекава, астрофизик от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Според Space.com екипът е наблюдавал два космически облака с прякори Балон и Поток. Те се намират на 26 хил. светлинни години от центъра на Млечния път. Обикновено те се формират от газ, който се е сблъскал със свръхнова или друг космически облак. И в двата случая учените очакват облакът да се разшири или да остави зад себе си V-образен мотив, но не и да орбитира около една конкретна точка.

От движенията на газа учените достигат до заключенията, че обектът, който го привлича, е 30 000 пъти по-голям от масата на Слънцето – приблизително с размера на Юпитер. Съответно най-вероятното обяснение е, че става дума за черна дупка.

Черни дупки с подобни средни размери са сравнително рядък космически феномен. Повечето или са малки (относително казано) и са се образували след смъртта на звезда, или са гигантски.

Астрономите вярват, че съществуват още две потенциални черни дупки със среден размер, които се намират в близост до центъра на Млечния път. Засега обаче доказателствата за тази трета са все още спекулативни.

 

Obekti.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Температури до 27 градуса до края на деня
Дата: 29/03, 13:16

913 евро минимална работна заплата за семейните в Гърция от 1 април
Дата: 29/03, 12:581 Коментар

Мъж заплаши лекар с пистолет, арестуваха го
Дата: 29/03, 12:50

БДЖ и "Дойче бан" сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона
Дата: 29/03, 12:401 Коментар

Акад. Денков: Дневният ред на обществото зависи от Румен Радев
Дата: 29/03, 12:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия