8 българи са се кандидатирали за европрокурор


Дата: 12/02, 18:59

Министерство на правосъдието съобщава, че осем кандидати са били допуснати до изслушване в процедурата по избор на европейски прокурор от България. Изслушването ще се проведе в понеделник.

Българските кандидати за европрокурор, на които им предстои изслушване в понеделник са осем, съобщава Frognews.bg

В съобщението на Министерството на правосъдието се посочват и кандитетите:

Бившият зам.-градски прокурор на София Божидар Джамбазов, следователят Бойко Атанасов, още трима прокурори от Софийската градска прокуратура – Елка Ваклинова, Десислава Пиронева и Светлана Колева-Шопова. До изслушване е допусната и съдията в административния съд в София Теодора Георгиева, както и следователката от Пловдив Дария Христова. Кандидат е и прокурорът от върховната касационна прокуратура Сава Петров.

Бъдещата Европейска прокуратура ще има правото да разследва както трансгранични измами с ДДС в рамките на ЕС, така и определени национални случаи.

Най-коментираната кандидатура е тази на Божидар Джамбазов, който бе заместник на Николай Кокинов, подал оставка от поста, след като през 2013 г. бяха пуснати записи от къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя. В разговора участваха министър-председателят, Кокинов и някогашният земеделски министър Мирослав Найденов, припомня Медияпул. Джамбазов бе наблюдаващ прокурор по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и някогашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Те бяха обвинени, че са се опитали да подкупят бившия следовател Петьо Петров. Цонев, Сантиров и Попов бяха оправдани на три инстанции и впоследствие всички осъдиха държавата. Цонев получи обезщетение заради бруталния си арест, по време на който друг заместник на Кокинов, Роман Василев, го нарече "асболютен престъпник", и накара полицаите да го сложат на колене.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Треньорът на „соколите“ прави промени в състава
Дата: 19/04, 12:30

Не е сняг и градушка, вредно явление попари част от България
Дата: 19/04, 12:26

Доц. Наталия Киселова: Главчев може да се оттегли и без вот на недоверие
Дата: 19/04, 12:26

Две бебета починаха от коклюш у нас
Дата: 19/04, 12:21

Мъж нападна жена в Белослав и й открадна чантата
Дата: 19/04, 12:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия