МИГ „Долни чифлик и Бяла“ с подкрепата на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява процедура за подбор на проекти


Дата: 17/04, 10:54

МИГ „ДОЛНИ ЧИФЛИК И БЯЛА“

С ПОДКРЕПАТА НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“ 2014-2020

ЧРЕЗ ПОДХОДА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ

 

ОБЯВЯВА

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТИ BG16RFOP002-1.013 МИГ „Долни Чифлик и Бяла” Мярка 1 „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“

  1. Наименование на мярката от Стратегията за ВОМР на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“:

Мярка 1. „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“

  1. Програма, предоставяща финансирането:

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020

  1. Цели на процедурата:

Основната цел на процедура BG16RFOP002-1.013– МИГ „Долни Чифлик и Бяла” –Мярка 1. „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“ е повишаване на иновационната дейност на предприятията в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до разработване на продукт (стока или услуга) или процес в едно или повече приоритетни направления на четирите тематични области на ИСИС: ИКТ и информатика; Мехатроника и чисти технологии; Индустрия за здравословен живот и биотехнологии; Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Специфичните цели на процедурата са:

Засилване на иновационния капацитет на стартиращи МСП на територията на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“ чрез подкрепа за разработване на иновации в тематичните области на ИСИС;

Повишаване на конкурентоспособността на стартиращи МСП на територията на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“ посредством дейности, свързани с разработване на иновации в тематичните области на ИСИС с фокус върху приоритетните за територията направления;

Насърчаване на частните инвестиции в иновации в тематичните области на ИСИС.

Финансирането на проекти по настоящата процедура е пряко свързано с постигането на стратегическа цел 2 „Устойчив и интелигентен растеж на територията на МИГ “Долни Чифлик и Бяла“, Приоритет 2.2. „Насърчаване на технологичното развитие и иновациите в местната икономика“, Приоритет 2.1. „Повишаване на конкурентоспособността и капацитета за растеж на местната икономика“ и Приоритет 2.3. Устойчиво управление и развитие на местните ресурси“ от Стратегията за ВОМР на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“.

Целите на мярка 1 “Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия“ от Стратегията за ВОМР са в пълно съответствие с инвестиционен приоритет 1 от приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ на ОПИК 2014-2020” и допринася за постигането на неговата специфична цел, а именно: повишаване на иновационната дейност на предприятията. Приносът ще бъде постигнат чрез насочване на подкрепата към дейности на стартиращи МСП на територията на МИГ по разработване на нови продукти, процеси и бизнес модели в предприятия.

  1. Допустими кандидати:

Допустими по настоящата процедура за подбор на проекти са само кандидати, които отговарят на следните критерии:

1/ Да имат седалище и адрес на управление на територията на действие на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“ и да осъществяват дейностите по проекта на територията на действие на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“;

Клонове на юридически лица, регистрирани на територията на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“, не могат да участват в процедурата за подбор на проекти поради липсата на самостоятелна правосубектност.

2/ Да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите;

С оглед извършване на плащания по настоящата процедура, към датата на сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ, кандидатът/бенефициентът следва да е регистриран по реда на Закона за търговския регистър или съответно Закона за кооперациите.

3/ Да отговарят на изискванията за малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия.

ВАЖНО: Преди сключване на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, Управляващият орган извършва документална проверка на декларираната от одобрените кандидати на етап кандидатстване категория на малко или средно предприятие. В случай, че бъде установена погрешно декларирана категория, извън допустимите, ще бъде издадено Решение за отказ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за съответния кандидат.

4/ Кандидати могат да участват в процедурата за подбор на проекти и да получат безвъзмездна финансова помощ в случай че не попадат в забранителните режими на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г.

5/ Кандидати могат да участват в процедурата за подбор на проекти и да получат безвъзмездна финансова помощ, в случай че не са недопустими кандидати съобразно демаркационната линия с други планове и програми, финансирани със средства на ЕС.

6/ Да имат по-малко от три приключени финансови години, считано от датата на подаване на проектното предложение За да отговарят на горното условие за допустимост кандидатите, подали проектни предложения по първи и втори краен срок за кандидатстване трябва да са регистрирани след 31.12.2016 г.

  1. Допустими дейности:

1. Извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания (вкл. създаване на програми и методики), свързани с разработването на продуктова и/или производствена иновация;

2. Проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, know-how, непатентовани открития, права по интелектуална собственост;

3. Защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище;

4. Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии;

5. Изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка на разработваната продуктова и/или производствена иновация;

6. Разработване на технологии за производство на продуктова и/или производствена иновация;

7. Изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове за пазарна реализация на продуктова и/или производствена иновация;

8. Организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на продуктова и/или производствена иновация;

9. Визуализация на проекта – дейности за информиране и публичност.

  1. Период за прием и място за подаване на проекти:

Първи краен срок за кандидатстване – 01.07.2019 г., 17:30 часа

Втори краен срок за кандидатстване – 15.11.2019 г., 17:30 часа

Прием по втория срок за кандидатстване ще бъде проведен само в случай, че по мярката няма подадени и одобрени проекти по първия срок за кандидатстване, или ако има такива, е останал наличен финансов ресурс по мярката.

В случай че няма наличен финансов ресурс за втория прием за кандидатстване, процедурата ще бъде прекратена.

Кандидатстването по настоящата процедура се извършва единствено чрез електронно подадено проектно предложение в ИСУН 2020 в съответствие с правилата в Наредбата за определяне на условията, реда и механизма за функциониране на информационната система за управление и наблюдение на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) и за провеждане на производства пред управляващите органи посредством ИСУН. Цялата информация е качена на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/.

  1. Бюджет на приема:

Първи краен срок:

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ

Средства от Европейския фонд за регионално развитие

Национално съфинансиране

1 257 270,00 лева

1 068 679,50 лева

188 590,50 лева

642 831,94 евро

546 407,15 евро

96 424,79 евро

Втори краен срок:

Ще се използват остатъчни средства след приключване на първия прием, в случай че са налични такива.

  1. Минимален и максимален размер на финансовата помощ, предоставяна за проект:

Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за един проект е 44 006, 18 лева.

Максималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за един проект е 352 049,40 лева.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 48 895,75 лева /25 000,00 евро/.

Максималният размер на допустимите разходи за проект е 391 166,00 лева /200 000,00 евро/.

Максималният интензитет на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е до 90 % от общата стойност на допустимите разходи по проект за всички категории предприятия.

  1. Приложим режим на минимални/държавни помощи.

Приложимият режим на държавна помощ по настоящата процедура за подбор на проекти е в съответствие с правилата за минимална помощ по смисъла на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis, публикуван в Официален вестник на ЕС L 352 от 24.12.2013 г.

Максималният размер на помощта по режим de minimis, за която се кандидатства, заедно с другите получени минимални помощи, не може да надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро и съответно левовата равностойност на 100 000 евро, в случай на едно и също предприятие, което осъществява шосейни товарни превози за чужда сметка за период от три бюджетни години.

  1. Критерии за избор на проекти и тяхната тежест.

Критериите за избор на проекти и тяхната тежест са посочени в Условията за кандидатстване и Приложение А „Критерии и методология за оценка на проектни предложения“ в пакет документи „Документи за информация“ към Условията за кандидатстване.

  1. Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация.

Коста Стоянов, Изпълнителен директор на СНЦ „МИГ Долни Чифлик и Бяла“

Адрес на електронна поща: migbgt@abv.bg .

Достъп до подробна информация може да намерите на сайта на СНЦ „ МИГ Долни Чифлик и Бяла“ и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН 2020).

Пълният пакет документи (Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложения към тях) по процедурата е публикуван на следните интернет адреси:

Интернет страницата на МИГ „Долни Чифлик и Бяла“: http://www.mig-db.org/

ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active .

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 24/04, 07:40

Шофьор с 3 промила в кръвта прегази с джипа си жена в Пловдив
Дата: 24/04, 07:32

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 24/04, 07:30

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 24/04, 07:10

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока
Дата: 24/04, 07:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия