Руски учени извлякоха бензин от боклук


Дата: 16/05, 05:00

automedia.investor.bg

Технологията използва метода на коксуването

Руски учени създадоха технология, която позволява превръщането на всички органични твърди отпадъци в бензин. По проекта работеха специалисти от Тюменския индустриален университет и Уралския федерален университет, съобщават местните медии.

Горивото се извлича от остатъци от храна, пластмаса, гума и други отпадъци заедно с остатъци от петрол по метода на коксуването (нагряване без достъп на кислород). На изхода на инсталацията се получават течни продукти, чиято точка на кипене е същата като тази на фракциите при директната дестилация на нефт - бензин, дизел, мазут. От тези продукти в крайна сметка може да се получи бензин, дизел и така нататък.

Тази технология позволява органичните отпадъци да бъдат включени в процеса на производство на гориво и да се пестят нефт в петролните рафинерии. Разходи за допълнителната енергия не са необходими: тя се произвежда чрез изгарянето на газ, образуван при коксуването на отпадъците. Освен това не се отделят никакви емисии в околната среда.

Мобилната инсталация за преработка на отпадъците в гориво прилича на малък автобус с температура под 1500 градуса. Процесът вече успешно и изпробван в една от рафинериите в Тюменска област. Учените отбелязват, че бъдеще методът може да се използва за обработка не само на битови, но и на промишлени органични отпадъци.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 25/04, 00:20

Местата без ток във Варна и региона за следващите дни
Дата: 24/04, 23:59

Киара остана без роза от Ергена
Дата: 24/04, 23:24

Ивет Лалова роди
Дата: 24/04, 22:59

РСМ вероятно ще избере президент на балотаж
Дата: 24/04, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия