Какво забрани Канада, за да опази правата на морските обитатели?


Дата: 20/06, 10:10

Често сочена като държава за пример, наскоро Канада предприе още една стъпка към опазването правата на морските обитатели.

Законотворците на Северноамериканската страна гласуваха закон, който забранява размножаването и държане в плен на китове и делфини.

Новият закон предвижда глоби до $200 000 за нарушителите.

Аквариумите, които са отглеждали тези морски обитатели преди законът да влезе в сила, ще могат да запазят животните.

Единият от двата подобни аквариума в страната, този във Ванкувър, още миналата година обяви, че ще спре да показва и отглежда белуги до 2029.

Другият такъв обект-аквапаркът Marineland намиращ се в Ниагара фолс, яростно се противопоставя на нововъдението.

Забраната не важи и ако споменатите морски представители са отглеждани с научни и образователни цели.

Мярката не дойде лесно, като канадските законодатели я дебатираха от 2015 година насам, но в крайна сметка законът стана реалност.

Друго предложение свързано с морския свят-за забрана на внасянето на перки от акули-също се очаква да бъде гласувано идните месеци.

Канада, където ловът на акули за техните перки е забранен, е трета в света по внос на перки от акули, като евентуална забрана показва решителността на страната да действа срещу множеството заплахи срещу екоразнообразието и околната среда.

Редица държави, сред които Южна Африка, Испания, Обединеното Кралство, Аржентина, Бразилия и Индия, както и ЕС, забраняват на риболовци да ловуват акули единствено заради перките им.

В други, като Израел, Египет и Фиджи изцяло е забранен риболовът на акули.

Морските аквариуми

Природозащитници, учени и държавни представители от десетилетия изказват неодобрението си относно условията, в някои зоопаркове и комерсиални аквариуми по света.

Всъщност, често проблемът е не толкова в държането на животни в затворени пространства, а именно в условията, които им се предоставят.

Морски обитатели се държат в аквариуми за изследователски и образователни цели, включително и в частни ръце, което само по себе си не е проблем стига собствениците да подхождат отговорно и да предоставят на животните среда възможно най-близка до естествената им.

Така например, в хотелския комплекс Atlantis, находящ се на бахамския остров Парадайз айлънд, се намира най-големият в света “отворен” аквариум.

Той представлява външно съоръжение побиращо 30 млн. литра морска вода и 14 лагуни, в които живеят 50 000 морски екземпляра от 250 вида.

Впрочем, интересни факти са, че освен, че е дом на най-големия отворен аквариум в света и на една от най-скъпите хотелски стаи, комплексът е също така мястото, на което родният покер играч Иван Данчев спечели през 2003 турнир на PokerStars, донесъл му $2 млн.

Защита на природата

Темата за екоравновесието и опазването на околната среда става все по-дебатирана, а обикновени граждани все повече изискват от международната общност да поеме по-деен курс към изграждането на устойчиво съществуване.

Замърсяването на водата, въздуха и почвата, унищожаването на животински и растителни видове, както и нерационалното градско планиране са сред най-належащите проблеми за решаване според експертите.

Някои страни от години работят за това да станат т. нар. “държави с нулеви емисии” като наскоро Обединеното Кралство обяви планове да намали въглеродните си емисии до 0 до 2050, а Шотландия се надява да го постигне пет години по-рано.

Темата за CO2 емисиите е актуална в целия ЕС, като държавите-членки търсят варианти да станат “въглеродно-неутрални” без това да се отрази прекалено драстично на бизнеса и хората.

От организацията вече въведоха в действие план, който би трябвало значително да намали замърсяването от пластмаса, като до две години пластмасите за еднократна употреба като клечки за уши, сламки, и прибори за хранене трябва да бъдат заменени с щадящи природата материали.

Неправителствени организации също активно се включват в борбата срещу негативните климатични промени като една от популярните напоследък каузи е тази на НПО-то The Clean Oceans Initiative.

Създадена от холандеца с хърватски произход Боян Слат, организацията цели с помощта на гигантски “капан” за боклуци изобретен от самия Слат, да почисти океаните от боклуци.

За момента двете пускания на системата в реална среда бяха неуспешни, но очакванията са след направени поправки тя да бъде в скоро време пусната отново в действие.

Планът на организацията е, при успешни тестове, до 2021 да разположи 60 такива системи по цял свят.

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 600 ракети са изстреляни днес срещу градушката
Дата: 25/04, 22:32

Шофьор се заби в патрулка в Хасково
Дата: 25/04, 22:22

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 22:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 22:20

Пътната агенция с информация за промяна на движението за празниците
Дата: 25/04, 22:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия