Mediapool: Преминаването на "Турски поток" остана "на трупчета", КЗК трябва да реши


Дата: 20/06, 18:32

Проектът за изграждането на продължението на руския газопровод "Труски поток" през българска територия остава замразен, докато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе по жалбата на декласирания победител в обществената поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС – саудитския консорциум "Аркад". Това пише Mediapool.bg.

Антимонополният орган е отказал на "Булгартрансгаз" предварително изпълнение на оспорваната поръчка и така държавният газов оператор не може да сключи договор с предпочетения втори претендент – италиано-люксембургското обединение с руска връзка "Газово разширение и развитие в България" (ГРРБ).

Това отлага още във времето реализацията на проекта, който се планираше да влезе в частична експлоатация от 1 януари 2020 г., а в пълна – година по-късно. За капацитетите на тръбата има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ с конкретни дати за старт на преноса, но шефът на "Булгартрансгаз" (БТГ) Владимир Малинов каза, че дружеството му няма да плаща неустойки при забавено въвеждане в експлоатация на обекта.

Консорциумът "Аркад" бе определен за победител в поръчката за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи далеч по-висока цена. Изненадващо обаче БТГ реши да декласира "Аркад" с мотива, че не е подал навреме изискваните документи за сключване на договора. Точно когато изтекъл крайният срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ подобрил значително офертата си и тя паднала под цената на "Аркад". Така газовият оператор сметна, че "Аркад" се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Решението на "Булгартрансгаз" обаче бе обжалвано от саудитския консорциум. КЗК образува производство, а "Булгартрансгаз" поиска предварително изпълнение, което да му разреши да сключи договор с ГРРБ, докато регулаторът разглежда казуса. КЗК обаче отказва това, аргументирайки се, че БТГ не е представил никакви доказателства, че проектът не търпи отлагане и спешно трябва да се реализира. Според КЗК спирането на поръчката не застрашава важни държавни или обществени интереси и закъснението на изпълнението ѝ няма да доведе до значителна трудно поправима вреда, тъй като в момента страната ни има работеща газопреносна мрежа.

Определението на КЗК подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните. Предстои да се види дали БТГ ще се възползва от тази възможност.

Четете цялата статия тук. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия