AFP: САЩ потвърдиха, че изключват Турция от програмата за F-35 заради руските С-400


Дата: 19/07, 02:07

Агенция Фокус

Белият дом потвърди в сряда, че на Турция вече няма да бъде разрешено да участва в програмата на НАТО за изтребители F-35, след като е закупила руска система за противоракетна отбрана С-400, предава AFP.

„За съжаление, решението на Турция да закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейното продължаването на нейното участие с F-35“, заяви в изявление говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Произведеният от САЩ F-35 Joint Strike Fighter „не може да съществува заедно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, която ще бъде използвана за да събере информация за съвременните му способности“, заяви тя.

От Белия Дом заявиха,че Вашингтон е направил „многобройни“ предложения за собствената си система за ПВО „Пейтриът“ на Турция, но Анкара е придобила руските системи, противопоставяйки се на ангажимента си към НАТО да избягва придобиването на руски системи. „Това ще има пагубно въздействие за оперативната съвместимост на Турция с Алианса“, заяви Гришам.

Тя добави, че Съединените щати „все още силно ценят“ стратегическите си отношения с Анкара и ще „продължат да си сътрудничат широко с Турция, имайки предвид ограниченията, дължащи се на присъствието на системата С-400 в Турция“.

Изявлението идва пет дни след като Анкара прие първите компоненти на руската ракетна система, отхвърляйки предупрежденията на САЩ и други съюзници от НАТО, че това може да повлияе на отношенията им.

Превод и редакция: Иван Христов



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Напълни се плажът във Варна
Дата: 29/03, 15:02

Антъни Блинкен поздрави България за годишнината от членството в НАТО
Дата: 29/03, 15:01

Не е слух, казвам за кой работеше Мартин Нотариуса, обяви Гешев пред Бенатова и Шикерова
Дата: 29/03, 14:56

Голям гаф на БТВ със Силви от “Ергенът”, отписаха я преждевременно
Дата: 29/03, 14:51

Завод от НРБ процъфтява във Варна и раздава милиони печалба на хората
Дата: 29/03, 14:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия