Климатроник или климатик: основни разлики


Дата: 14/08, 05:00

fakti.bg

Особено в жеги като днешните е трудно да си представим модерен автомобил без система за въздушно охлаждане, въпреки че и досега редица производители не включват тази опция в стандартното оборудване на техните бюджетни модели.

Функцията за създаване на подходящ микроклимат в салона може да бъде от два вида, които разговорно наричаме климатик и климатроник. Каква е основната разлика помежду им в най-общи линии ще ви разкажем сега.

На централната конзола на арматурното табло, където най-често е разположен панела за управление на климатичната инсталация има бутон, означен с буквите A/C или със символ във формата на снежинка.

Климатикът

обикновено се управлява от механични превключватели, които контролират температурата на въздуха, неговата посока и ниво на вентилация. При по-старите модели степента на охлаждане и загряване на заобикалящото пространство се обозначава съответно с минус и плюс. Сега се използва главно синьо и червено оцветяване около кръглото копче.

В горещ ден собствениците на автомобили обикновено веднага настройват климатика на максимално охлаждане и след това настройват удобната и оптимална температура според личните си предпочитания. Това става главно чрез регулиране на интензивността на въздушния поток.

Климатроникът

е доста по-автоматизиран, като основната му разлика с климатика е, че сам поддържа предварително зададената му температура. Неговата система е оборудвана с електронен блок за управление и сензори за температура.

Всичко това позволява да програмирате работата на климатичната система на определени градуси, което се счита за нейното основно предимство. Водачът задава желаната стойност на цифровия панел, включва автоматичния режим (auto) и електрониката поддържа комфортен и постоянен микроклимат.

Климатичният контрол в автомобила може да работи и на зони. Двузоновата система се управлява отделно за водача и предния пътник. Тризоновата също обслужва и пасажерите на втория ред, където те могат да настройват температурата по своя преценка. Като правило, премиум моделите предлагат четиризонов климатичен контрол, при който всеки от четиримата късметлии, присъстващи в кабината, има възможност да поддържа индивидуален микроклимат.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ООН: Храната, която българинът разхищава, се топи
Дата: 25/04, 20:49

Пълна суматоха се разрази в „Ергенът“
Дата: 25/04, 20:28

Община Монтана вдига помощта за младите семейства с по 100 лева
Дата: 25/04, 20:19

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 20:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 20:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия