Как да спрем спам-a в Android


Дата: 19/08, 00:43

Digital

В опит да привличат все повече внимание, много приложения за Android търсят всякакви поводи, за да публикуват нотификация към потребителя. Някои приложения злоупотребяват с тази функции и започват да я използват за реклами, промоционални оферти и други подобни търговски предложения.

За щастие,  има решение на този проблем. AndroidPolice дава няколко полезни съвета как да спрем спам нотификациите от сайтове и приложения.

Рекламите на пълен екран

Някои приложения пускат реклами на пълен екран дори и в момента да се използва съвсем друг софтуер. Когато се появи подобна реклама, може да натиснете бутона за мултитаскинг на телефона. Така ще се появи списъкът с отворените в момента приложения и ще може лесно да се разбере кое точно приложение е публикувало рекламата.

 

Ако името му не става ясно или е скрито, може да натиснете и задържите върху полето с текст в горната част на картата с приложението в мултитанскинг менюто. Ще се появи бутон с допълнителна информация, който ще покаже точно кое приложение е активирало рекламата.

Реклами в нотификациите

Пуш нотификациите са полезни и затова често приложенията пускат рекламите си точно там. Понякога също правят опити да скрият кой е техният източник. Той може да бъде разбран отново с натискане и задържане върху карето с дадената нотификация в падащото меню от горната част на екрана. Ще се появи бутон с допълнителна информация за източника на рекламата, както и опция да се избере дали тези нотификации да бъдат блокирани занапред.

 

В зависимост от версията на Android, тук може да има и други опции. При някои се дава възможност за блокиране на всички нотификации от приложението. Други предлагат бутон с повече информация и опция за деинсталиране на цялото приложение.

Реклами в нотификациите от браузър

Сайтовете също вече могат да изпращат нотификации към потребителите си, когато самите те са разрешили това. Някои интернет страници може да прекалят с нотификациите и да пускат твърде много такива. Ето как да се спрат през различните браузъри.

Google Chrome

Когато получим нежелана нотификация през Chrome, можем да натиснем бутона Site Settings (Настройки на страницата) в самото поле на нотификацията. При по-старите версии това ще даде възможност за блокиране на всички нотификации от дадения сайт. При Android 8 и по-нов, ще има меню и с още опции като например дали нотификацията да пуска звук, дали да вибрира и др.

 

Нотификациите могат да се спрат и от самите настройки на Chrome. Трябва да се отвори браузърът, да се натисне менюто с трите точки в горния десен ъгъл и да се избере „Настройки на страницата“ > Известия.

 

Samsung Internet Browser

Ако използвате вградения в практически всички телефони на Samsung браузър, то функцията се управлява по идентичен начин като при Chrome, когато става дума за спирането на нотификацията от падащото меню.

 

За намирането на списъка със сайтове, които имат достъп до функцията, е нужно да се отвори браузърът, да се натисне менюто с трите линии в долния десен ъгъл и да се изберат Настойки > Страници и изтеглени файлове > Известия.

 

Mozilla Firefox

Firefox има малко по-различен подход, защото не използва стандартните нотификации. Когато се получи известие от сайт, Firefox ще изписва кой сайт го е изпратил.

 

Потребителят трябва да посети въпросния сайт в браузъра на Firefox и да натисне иконата в ляво от адреса на сайта в полето за въвеждане на адреси. Обикновено там е катинарът, който показва дали връзката е криптирана или не. Натискането на иконата ще отвори меню с опция за „редактиране на настройките на страницата“. Чак от тук може да се спрат известията за сайта и това трябва да се направи отделно за всеки сайт, защото няма общ списък с всички.

 

Пренасочващи уеб реклами

Има и още един вид неприятни реклами. Те превземат даден сайт и пренасочват към съвсем друго място. Такива реклами могат да се показват като уж предупреждение за вирус или друг проблем, който трябва да бъде решен.

 

В момента само Chrome може да се справя с тези реклами и ги блокира и предупреждава потребителя. Браузърите, които са базирани на Chrome или използват Android WebView имат достъп до същата функция. Samsung Internet Browser е изключение, защото все още използва по-старата версия на Chromium. Firefox за сега изобщо не може да блокира такива реклами.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Черно море изпусна победата в Благоевград
Дата: 20/04, 17:40

До часове съдбата на Динко Вълев се решава
Дата: 20/04, 17:391 Коментар

Семейството на Михаел Шумахер разпродава часовниците му
Дата: 20/04, 17:30

Хала с 22 метра в секунда се засилва към част от България в следващите часове
Дата: 20/04, 17:25

Енергийният министър: Ще изпълня решението на парламента за "Боташ"
Дата: 20/04, 17:101 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия