Нов състав на Окръжен съд –Варна ще гледа делото за убийство на охранител във варненска дискотека


Дата: 22/08, 16:42

Нов състав на Окръжен съд – Варна ще разглежда делото за убийство на охранител  във варненска дискотека, по което подсъдими са 36-годишния Галин М. и навършилия тази година пълнолетие Кристиян Т., съобщават от пресцентъра на институцията.


Защитата на 18-годишния подсъдим изрази съмнение в безпристрастността и непредубедеността на настоящия съдебен състав. От своя страна съдът прецени, че независимо дали изложените от защитата съмнения се обосновават на обективни факти, недоверието към обективността и безпристрастността на съда е основание съставът да си направи отвод от делото и то беше предадено за ново разпределение на случаен принцип. 
Според обвинението, на 28.01.2018г. десетокласникът участвал в спор, който прераснал във физическа разправа между няколко души. Охраната на пълния с над 400 души нощен клуб Гетсби се принудила да изведе младежите навън. Така се стигнало до спречкване с 36 годишния охранител Армен А., който според обвинението бил намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Бързата намеса на лекарите спасила живота на Армен.  
От проведените разпити до момента в досъдебното производство, свидетелите посочват като пряк извършител Галин М. Обвинението към Кристиян Т. – по това време ученик и непълнолетен, е че той държал гарда, докато Галин нанасял ударите с нож.  
Престъплението, в което са обвинени е тежко по смисъла на закона  и наказанието е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.
Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Поради непълнолетието си, Кристиян може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години. 
Обвинителният акт беше внесен във ВОС на 4.09.2018г., като бяха проведени 13 съдебни заседания и разгледани 5 искания за изменение на мярка за неотклонение на Кристиян Т. Той беше задържан под стража на 1.02.2018г., като уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална принуда  се определя за непълнолетни в изключителни случаи.  В хода на делото бяха назначени 3 експертизи - съдебно-психиатрична, съдебно-психологическа и съдебно-медицинска.
Новият петчленен съдебен състав на ВОС разгледа ново искане за изменение на мярка на неотклонение на Кристиян Т. с мотива, че подсъдимият иска да завърши средното си образование и че времето, в което е задържан в ареста е вече 1г. и 7м. 
От своя страна държавното обвинение посочи, че са не били представени доказателства за разколебаване на обоснованото предположение, че Кристиян Т. е съпричастен към извършеното деяние. Според прокуратурата е налице опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление, предвид няколко висящи производства за извършени тежки умишлени престъпления и размера на предвиденото на наказание. 
Петчленният съдебен състав счете, че изминалия от последното произнасяне времеви период сам по себе си не е ново обстоятелство, тъй като мярката за неотклонение не е рамкирана времево за периода на съдебното производство. В подкрепа на становището си ВОС преценява, че към настоящия момент обстоятелствата разглеждани и преценени за изграждане на решение относно законосъобразността на взетата мярка за неотклонение не са променени, което прави новото произнасяне пред настоящата инстанция недопустимо.
Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.
Новото разпределителното заседание по делото е насрочено за 26.09.2019г. 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на „Капитан Андреево“
Дата: 28/03, 17:11

Ники Станоев коментира Тръмп: Той е актьор еквилибрист
Дата: 28/03, 17:04

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари
Дата: 28/03, 17:02

На 29 март петък имен ден празнува юначно българско име
Дата: 28/03, 17:00

Мирослав Иванов: Можеше да имаме поне още 9 месеца кабинет
Дата: 28/03, 16:451 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия