Тръмп приветства оставката на президента на Боливия


Дата: 11/11, 22:08

БНР

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп приветства оставката на президента на Боливия Ево Моралес, определяйки този акт като "важен момент за демокрацията в Западното полукълбо", се посочва в изявление на Белия дом, публикувано в понеделник.

Един от най-изтъкнатите социалистически лидери в Латинска Америка - Ево Моралес, който беше начело на Боливия през последните 14 години, подаде оставка в неделя и избяга в Аржентина на фона на натиск от армията и на масови протести с искане за неговата оставка след обвинения, че преизбирането му през октомври е било нелегитимно.

"Тези събития изпращат силен сигнал към нелегитимните режими във Венецуела и Никарагуа, че демокрацията и волята на хората винаги ще надделяват. Вече сме една крачка по-близо до напълно демократично, проспериращо и свободно Западно полукълбо", заключава съобщението на Белия дом.

Съединените щати също така призоваха законодателното събрание на Боливия да се срещне "колкото се може по-скоро", за да приеме официално оставката на президента Ево Моралес и да започне преход, ръководен от граждански сили, за да бъде запълнен политическия вакуум на страната.

Висш служител на Държавния департамент на САЩ заяви пред Ройтерс, че Вашингтон не смята оставката на Моралес за преврат, както твърди самият той и мексиканското правителство.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Почти 24 хиляди деца са пропуснали доза ваксина срещу коклюш
Дата: 20/04, 01:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 00:50

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир
Дата: 20/04, 00:30

20 април 1984 г. - Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест
Дата: 20/04, 00:08

Макрон обеща да направи всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел
Дата: 19/04, 23:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия