Сеизмологът проф. Емил Ботев: България е в период на сеизмично затишие


Дата: 13/12, 12:47

България е в период на сеизмично затишие. Това каза сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология“ към Българската академия на науките, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че Южна и Югозападна България са районите с най-висок сеизмичен риск в страната, като най-активна е т. нар. Струмска сеизмична зона, където е разположено и Крупнишкото огнище.



„Ние го наричаме така, защото е свързано с един Крупнишки разлом, който е разположен южно от Благоевград, т.е. той е по южния борд на Симитлийския грабен, където преди 115 години – през 1904 година, с регистрирани две земетресения с магнитуд над 7. Едното от земетресенията е с магнитуд почни 8. Това са плитки земетресения, на повърхността на земната кора.

Последствията от тях се виждат на кората, за разлика от румънските земетресения. Ако вие погледнете картата на сеизмичната активност за последния месец, ще видите, че и в Румъния стават редовно земетресения с голяма дълбочина“, обясни сеизмологът.

Проф. Емил Ботев уточни, че за последния месец на територията на България са станали само 3 земетресения с възможност за усещане от населението. Съвсем слабо е усетено земетресението в акваторията на Черно море, близо до нос Калиакра, което бе регистрирано преди около две седмици.


Според проф. Ботев малкият брой трусове в страната, в сравнение с десетките земетресения на територията на Албания, Южна Гърция и Румъния, показват, че България е в период на затишие, за разлика от началото на миналия век, когато е имало сериозна сеизмична дейност.

„Територията на България е встрани от контактите между двете основни континентални плочи – Югоизточна Европа и Африка. Съответно и движенията са на порядък по -ниски, т.е. десетки пъти по бавно става натрупването на напрежения, водещи до катастрофални земетресения“, каза още проф. Емил Ботев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Динко: В болница съм с опасност за живота
Дата: 20/04, 10:171 Коментар

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 10:10

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 10:10

Бившият шеф на КАТ: Причината за инцидента в Турция не е техническа повреда
Дата: 20/04, 09:58

Излязоха подробности за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов
Дата: 20/04, 09:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия