Сърдечен стрес-тест


Дата: 16/12, 10:55

Този тест се използва за оценка на функционалния капацитет на сърцето, белите дробове и мускулите по време на физическа активност (ходене на бягаща пътека или каране на неподвижен велосипед). Тестът се провежда под наблюдението на кардиолог и обучени медицински сестри. Решението да се проведе тестът се взема след задълбочена оценка и съобразяване на сърдечното ви състояние. По време на теста ще се наблюдава кръвното ви налягане и ЕКГ с медицинско оборудване btl или друг вид техника.

 

Защо се прави

Клиничните приложения на стрес-теста са многобройни: потвърждение на исхемична болест на сърцето, обективна оценка на сърдечната функция и толерантност към упражнения, това е обхватът на физическите дейности, извършвани без субективни оплаквания и обективни отклонения в записите, ангиопластика или стенд.


Рискове

Има някои противопоказания към теста, които трябва да се вземат предвид: нестабилна стенокардия, наскоро прекаран инфаркт на миокарда, тежка аритмия, неконтролирана или злокачествена хипертония и сърдечна недостатъчност. Не се препоръчва на пациенти с имплантирани пейсмейкъри. По време на теста трябва да предупредите лекаря в случай, че изпитвате някое от следните неща: болка или стягане в гърдите, виене на свят или замаяност, световъртеж, задух, изтощение.

 

Как да се подготвите за теста

За да се подготвите за теста, не се хранете поне 2 часа преди теста. Придържайте се да пиете само бистри течности - за предпочитане вода и приемайте обикновените си лекарства само с малко количество вода. Трябва да носите достатъчно удобни памучни дрехи. Обувките трябва да са меки и удобни.

 

Какво можете да очаквате

Ще бъдете помолени да стъпите на бягаща пътека или на неподвижен мотор с прогресивно нарастващо съпротивление на всеки няколко минути. Целта ви е да поддържате постоянна скорост през целия тест. Това се прави, за да се увеличи натовареността и да се оцени как функционират сърцето и белите дробове при физически стрес. Преди и по време на целия тест ЕКГ апарат ще запише сърдечната честота и ритъма чрез лепкави пластири на ръката, краката и около лявата гърда. Също така, маншетът за кръвно налягане е поставен на ръката ви, за да се наблюдава кръвното налягане по време на стрес теста. Вашите показания за кръвното налягане ще бъдат взети преди всяко ново повишаване на съпротивлението. Ще бъдете под постоянно наблюдение от кардиолог и медицинска сестра. Много често по време на теста персоналът ще ви пита как се чувствате и дали имате някакви оплаквания. В случай, че изпитвате болка в гърдите, недостиг на въздух или изтощение, трябва незабавно да съобщите! Тестът приключва, когато сте достигнали най-добрия си физически капацитет, когато са събрани достатъчно данни или когато по някаква причина вече не сте в състояние да участвате в теста. След като спрете, може да бъдете помолени да стоите неподвижно няколко секунди и след това да легнете за около пет минути с мониторите на място, така че да могат да продължат да правят измервания, тъй като сърдечната ви честота и дишането се върнат към нормалното. Когато вашият стрес тест приключи, можете да се върнете към нормалните си дейности през останалата част от деня.

 

Резултати

Резултатите от теста са готови веднага след теста. Кардиологът разчита записите и в зависимост от констатациите може да предложи план за лечение или допълнителни изследвания. В деня след теста избягвайте всякакви прекомерни физически активности и ако е възможно, починете си у дома.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Треньорът на „соколите“ прави промени в състава
Дата: 19/04, 12:30

Не е сняг и градушка, вредно явление попари част от България
Дата: 19/04, 12:26

Доц. Наталия Киселова: Главчев може да се оттегли и без вот на недоверие
Дата: 19/04, 12:26

Две бебета починаха от коклюш у нас
Дата: 19/04, 12:21

Мъж нападна жена в Белослав и й открадна чантата
Дата: 19/04, 12:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия