Радев: Когато армията от безработни се множи всеки ден, е несериозно да занимаваме хората с конфликт между премиера и президента


Дата: 09/04, 18:21

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Президентът Румен Радев коментира в ефира на БТВ ситуацията в държавата и конфликта си с Бойко Борисов.

 

"Когато армията от безработни се множи всеки ден, е несериозно да занимаваме хората с конфликт между премиера и президентската институция. Не е време за сърдити пози. Няма да участвам в този спектакъл. Борисов трябва да е наясно, че българския народ не е публика, от която се чакат аплодисменти всеки ден. Не сме минавали границата на отношенията ни с Борисов. Трябва да има и някакъв баланс. Знаете, че всяка власт се нуждае от някакъв коректив. Особено когато е взела самостоятелно решение за извънредно положение, когато имаме блокиран парламент, когато няма парламентарен контрол и когато критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалени от масовия страх", каза той.

"Аз мисля, че сме показали единни действия, имахме среща с премиера и с кабинета. Има взаимодействие по редица важни въпроси. Не мисля, че имаме проблем между мен и Борисов. Проблем трябва да се търси там, където се сблъскват идеи. Там, където паниката се сблъсква с реалността. Вие вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява единствено чрез паника, чрез страх, чрез потоци от трупове пред екрана. 

Как му забивам нож в гърба? Тук не трябва да се изопачават фактите. Да речем аз на 3 април направих своето изявление, в което призовах за някакви реални стъпки. Какво последва после? Последва един спор, който е в главата на премиера. Него го няма. Премиерът излезе и каза така: "Вие какво искате - Радев, който казва да паднат веднага ограниченията и всички да измрем, да уморим народа", или аз, който казвам - "ще държа ограниченията, за да ви спася". Няма такъв спор. Никога не съм казвал да паднат ограниченията. Казвал съм да мислим как поетапно да излезем от това състояние. Когато се цитира СЗО трябва да се цитира в пълния обем. Да, там има наистина такова указание - че бързото вдигане на мерките би могло да активира вируса в по-голяма степен. Но там има и други неща, които пропусна премиера. Шефът на СЗО казва нещо много важно - че към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки, които да включват преди всичко тестване, проследяване, установяване , изолация. Той много ясно призовава за свободно тестване, за безплатно тестване. Защо не се вслушваме ние в това? Казва също, че не можем да се борим с тази пандемия с вързани очи. Когато говоря за безплатни тестове, ние изтървахме този момент. Аз не искам по никакъв начин да се бъркам в работата на експертите - уважавам ги. Защо има два вида тестове? Това, което изтървахме, ние не приехме тази стратегия за тестове, ние и не доставихме тези тестове. Има два вида - едните са в началото, както ги прави Сингапур, Южна Корея, Германия. При които имаме активно тестване. Това, което ние ще почнем да правим е след пика - да установим как се е развила болестта, кой има антитела.

Кабинетът взе навременни мерки, за социална дистанция и изолация. Това е факт и много положително. Когато се появи първият заразен тогава вкарахме нашата промишленост в действие. Освен това премиерът разгърна хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте - безплатни тестове, масови тестове, трябва да бъдат осигурени. Ако вие сте продавач, шофьор, зъболекар, няма ли да искате тест. Според мен не звучи добре, когато казват - тестовете са скъпи. Е миналата година като давахме пари за самолети, за газопровод, те не бяха ли скъпи? От инфраструктурни проекти парламентът трябва да пренасочи средствата към човешкия ресурс. Ако бяхме вложили в здравната система, щеше да е друго. 

Преди няколко дни Курц обяви началото на стратегия за излизане от тази пандемия. Това е много важно. Трябва да става по ясни критерии. Там тестовете са над 12 000 на един милион. Там имат представа", добави още Радев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 19 и 20 април голяма промяна за всички собственици на биткойн
Дата: 19/04, 11:34

Виктория от „Ергенът” ще съди БФС за уволнението си
Дата: 19/04, 11:33

Днес няма да работи пункта за транспортни карти до убилище "Д. Дебелянов"
Дата: 19/04, 11:30

Урок по география: Този балкански град, колкото Бургас, е на Италия
Дата: 19/04, 11:25

Даниел Митов отказа поста външен министър
Дата: 19/04, 11:231 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия