Радев: Не искам да деля българите на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим


Дата: 09/04, 19:40

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

"Стана модерно непрекъснато да се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана - смърт, днеска толкова загинали в България и по света. Искате ли да си поговорим малко за смърт?". Така се обърна към Антон Хекимян президентът Румен Радев.

Водещият попита: "в какъв смисъл", а държавният глава продължи: "Хората претръпнаха. Аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим. Годишно средно в България умират около 2000 човека от усложнения от грип. Това е в зимния период. На месец какво е това - 300 човека. Каква е средната смъртност в България на ден? Около 3000 човека на ден. Е, от какво умират тези хора? Нека да се замислим върху това. Няма ли да направим брифинг: "Вчера умряха 300 човека, от тях 60 от онкологични заболявания, от сърдечно-съдови заболявания, други заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване". И само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ли ще ги забравим. Трябва да мислим как да вдигаме продължителността на живота. Имаме шест години разлика от средното ниво в Европа. Най-ниско сме по този показател", посочи президентът.

Той разкри, че няма да свиква Консултативния съвет за национална сигурност. "Мен никой не ме пита за това среднощно заседание за обявяване на извънредното положение. Коронавирусът е опасност. Да, той е различен от обикновения грип по това, че инкубационния период е по-голям - до 14 дни, може би и повече. В същото време способността един вирусоносител да заразява е два пъти по-голяма, по-лесно се предава, по-дълго във времето е устойчив. Така че представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки към тази опасност. Трябва да има баланс между здравни, социални и икономически мерки, който още не е постигнат. Има решителни мерки в областта на здравната система, те са навременни, но има изоставане в останалите мерки", смята Радев.

"В тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага. Но имам едно уточнение - когато се вменяват правомощия за употреба на сила, не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите. Такъв консенсус не беше потърсен. Армията може да върши много неща - логистични функции, защита на границата, така че да бъдат отменени част от служителите на полицията от там, блокиране на райони, химическа обработка", добави той по въпроса дали армията трябва да бъде включена в помощ на населението при тази извънредна ситуация.

"Обявих, че свалям доверието си от правителството заради начина на управление и упражняване на властта, за начина на изразходване на публичните средства. Сега виждаме същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя съвместно с правителството. За работата на главния прокурор Гешев - ако получа някакъв сигнал аз го препращам в прокуратурата. С битовата престъпност трябва да се води усилена борба, тя е бич, но само усилията на прокуратурата не са достатъчни. Няма да решим този проблем, ако не решим проблема с бедността. Трябва да се отиде нагоре, където има условия на голяма корупция.

На записите аз познах моя глас. Да, това беше част от разговора, който не съм предизвикал, не съм се обаждал аз, и не знаех за тази проверка, че това е случаят", поясни държавният глава.

Запитан дали е извършил държавна измяна, той отговори: "Никога".

"Аз мисля, че и действията по освобождаване на ръководителите на ББР нямат никакво значение, след като този заем е утвърден, и това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо. Проблемът е, и той е отдавна, че едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес. И най-вероятно ще се случи същото - целият проблем ще спре до ниво ръководство и борд на банката, както се случи с Комисията по хазарта, която се оказа, че никой нито я назначава, нито я контролира", коментира Радев.

Запитан дали ще подаде ръка на Борисов, той отговори: Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да бъде искана и да не се правят други сметки.

На въпрос дали се чувства обединител на нацията, Радев отговори: "Да. Но нацията трябва да бъде обединявана около ясни цели. Трябва да имаме ясна национална цел, да се върнем към нормален живот с относителна свобода".

"Познавам ген. Мутафчийски отдавна, много преди сформирането на този Национален оперативен щаб. Като съзнателен и отговорен експерт и организатор, но оценката я дадоха хората. Хората изпълняват решенията и препоръките на НОЩ. Тук идва обаче другия въпрос - че с тази заповед за сформирането на щаба от 26 февруари, той се поставя в една много деликатна ситуация. Той е нещо като информационен, експертен, указващ или управляващ орган и се влага в тези роли според желанието на премиера. Големият проблем е защо не се използва закона за защита при бедствия, който дава на изпълнителната власт много по-широк спектър от инструменти. Който дава да се разгърне единнната спасителна система за територията на цялата страна. Това не стана  факт. И защо не се използва националният план за готовност за грипна пандемия - изключително подробен документ, който дава много важни неща - каква е подготовката, която се води, какви са всички предварителни действия. Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза, с реално управление, защото там отгоре в тази структура стои вицепремиер, всички заместник-министри, лекари, икономисти, юристи, за да имаме общ поглед, ясна йерархия, комплекс от мерки. Това не видяхме и затова видяхме "проба-грешка", лутане и хаос в първата седмица", каза президентът.

Той бе помолен за коментар на думите на бившия здравен министър Петър Москов, който го призова да се самозарази с коронавирус: "Това не беше ли един министър, който искаш да се регистрираме с един средновековен метод - с палци. Явно и мисленето му е от онази епоха. Тестван съм веднъж, отрицателен ми е тестът".

"Аз уважавам решението на Светия синод. Нека всеки бъде с молитвите си, където реши - вкъщи или пред храма. Но при спазване на всички мерки за социална дистанция, всички социални мерки", добави той.

Запитан дали е смирен, държавният глава отговори: "Бил съм изправен пред редица опасности, знам как и да се боря, знам как и да се бия, знам как и да бъда смирен".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали
Дата: 28/03, 13:31

Нинова: Най-добре е на 9 юни изборите да са "2 в 1"
Дата: 28/03, 13:12

Заместник-кмет: Община Варна разреши казуса с физкултурния салон на VII СУ „Найден Геров"
Дата: 28/03, 13:06

Проф. Киров обяви коя жена ще бъде следващия премиер
Дата: 28/03, 13:00

Жестоко пребита е участничка в Ергена на Свети Валентин
Дата: 28/03, 12:431 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия