Посрещат Байрама при строги мерки


Дата: 23/05, 21:56

Снимка: Булфото

При сериозни мерки за сигурност протича Свещения месец Рамазан у нас. В Русе е отворена само едната джамия, а вярващите се молят при спазване на социална дистанция. Празничната Байрамска молитва в неделя ще бъде на открито, предаде Българската национална телевизия.

Преди молитва в джамията Саид Паша имамът Ибазер Ибазеров задължително мери температурата на вярващите, дезинфекцира им ръцете и не допуска да се влиза без маска, пише факти.бг.

Ибазер Ибазеров - имам: "По принцип след намазите ние се ръкуваме - това показва братството на мюсюлманите, но засега сме ги забранили. По време на молитвата им казваме да спазват дистанция метър-метър и половина".

След обявяването на извънредното положение присъстващите в джамията чувствително са намалели и се молят вкъщи. В тесен семеен кръг ще посрещнат и Байрама в неделя.

Ибрям Ибрямов: "Ние си ходим, по-големите ги уважаваме, но те доста хора не могат да се приберат от чужбина и в тесен кръг. Пак ще уважим по-близките - баба, дядо, с децата вкъщи".

В навечерието на един от най-големите си празници, мюсюлманите се молят на Аллах за здраве и пандемията с коронавируса да утихне.

Юджел Хюсню - районен мюфтия: "Нека въз основа на нашите молби, Всевишният така да отреди, че не България, а целият свят да се възвърне в реална обстановка, да си живеем в нормално време".

Празничната молитва за Байрама в неделя ще бъде в двора на джамията.

Юджел Хюсню - районен мюфтия: "Препоръчваме на всички мюсюлмани, които ще присъстват на байрамския намаз да са с маски. Всеки да си донесе килимчета, за да могат да си го разстелят и да е всекиму на него".

В Русе мюсюлманите са над 15 хиляди и повечето избират да се молят в джамията Саид Паша, в която се съхранява косъм от брадата на пророка Мохамед, допълва Българската национална телевизия.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Официално: Прокуратурата в Москва атакува Алла Пугачова
Дата: 29/03, 15:19

Напълни се плажът във Варна
Дата: 29/03, 15:021 Коментар

Антъни Блинкен поздрави България за годишнината от членството в НАТО
Дата: 29/03, 15:01

Не е слух, казвам за кой работеше Мартин Нотариуса, обяви Гешев пред Бенатова и Шикерова
Дата: 29/03, 14:56

Голям гаф на БТВ със Силви от “Ергенът”, отписаха я преждевременно
Дата: 29/03, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия