Бившият областен на ГЕРБ Стоян Пасев е продал още 6 декара от Морската градина във Варна


Дата: 18/06, 12:38

Карта "Дневник"

Вразгара на летните протести срещу управлението на ГЕРБ през миналата година бившият управител на Варненска област Стоян Пасев е продал на дружество с капитал от 50 лв. терен от близо 6 дка в Морската градина.

Това показва съдържанието на документите по сделката. Цената на продажбата е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв. м, предаде Дневник.

В текста на договора, с който е продаден имотът частна държавна собственост, изрично е записано, че теренът се намира в зона "Приморски парк" местност "Салтанат" във Варна.

Справка в кадастралната карта обаче показва, че в него е включена и половината от паркинг. До момента той е използван като "буферен" от посетителите на парка, в който движението на автомобили е забранено със заповед на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). След продажбата, извършена от Стоян Пасев, от паркинга е останал парцел с големина 2000 кв. м също частна държавна собственост и съответно също подлежащ на продажба.

Информацията за поредната сделка с част от Морската градина беше публикувана във Фейсбук от бившия депутат Стела Николова (Демократична България).

В договора за продажбата на терена, като купувач е записано дружествата "Порт Варна". То е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър показва, че в момента Райков е собственик еднолично, или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност.

Според сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, макар и разположен в парк според Общия устройствен план на Варна, продаденият имот представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване, позволяващ застрояване с височина до 10 м.

Информацията за поредната продажба на част от Морската градина на Варна идва само дни след поредната сесия на Общинския съвет във Варна. На нея кметът на Варна Иван Портних за пореден път трябваше да отговаря на обвинения в неспособност да се справи с хаотичното презастрояване на града и липсата на отчетност по изпълнението на Общия му устройствен план. И сега, както в редица подсобни случаи, Портних повтори тактиката на печално известния си предшественик Кирил Йорданов.Той редовно оправдаваше управленската си немощ по отношение на хаотичното строителство във Варна и Морската градина с "реституцията и приватизацията".

Сделките с държавни имоти на назначения от ГЕРБ Стоян Пасев обаче очертават пълната несъстоятелност на подобни оправдания.

В началото на тази година стана известна и друга сделка на бившия областен управител пак с държавен терен, част от Морската градина.

Имотът от 863 кв.м се оказа продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември м.г. Цената на сделката бе малко под 204 хил. лв., или около 204 лв. на кв. м.

Продължение в https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/06/18/4222862_oshte_6_dka_ot_varnenskata_morska_gradina_se_okazaha/?ref=home_layer2



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предупреждение за интензивни валежи на места в събота
Дата: 20/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 03:50

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 03:50

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 03:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия