Битият Кристиян от Панагюрище плаче, като чуе „градина“


Дата: 13/02, 15:37

Снимка marica.bg

Вече 7 месеца Кристиян Налбантов от Панагюрище не може да се отърси от стреса, преживян още на втория ден от тръгването си в детска градина „Пролет“ в родния си град. Момченцето, което по време на инцидента е едва на 2 години и 3 месеца, се разплаква жално само при споменаването на думата „градина“. Това разказаха родителите на детето, които вчера пропътуваха в лошото време разстоянието от Панагюрище до Пазарджик, за да се включат в протеста на родители срещу насилието над малчугани в детски и учебни заведения, съобщи marica.bg. И също като повечето участници бяха довели Кристиян, а той с любопитство наблюдаваше случващото се на митинга. Но се виждаше, че за разлика от останалите хлапета старателно върви след тримата си възрастни придружители от семейството и очевидно се страхува да се отдели от тях.

„Много ни е трудно, защото всички работим, разказа бабата на момченцето Теодора Налбантова. Редуваме се кой когато е свободен и си отглеждаме внучето вкъщи. Като се случи да ни съвпаднат смените с таткото, караме стара баба да пътува от село всеки ден, за да помага. Но Кристиян не иска и да чуе за градина. Казва, че там госпожата щяла да го бие, и плаче. Още не е надживял стреса“.

За инцидента с панагюрчето се разчу, след като на 5 септември миналата година баща му публикува в социалните мрежи ужасяващи снимки, от които се вижда как цялото му личице е насинено.

Този ден дядото отива да вземе внучето си. Пита учителката Павлина Ерова защо то е в това състояние, а тя твърди, че е ухапано от по-голямо дете. Вече навън мъжът забелязва, че освен кръгъл белег, наподобяващ следи от зъби, синини има и по другата буза. Връща се и иска обяснение. Госпожата продължава да настоява, че е било само ухапване.

След като се прибира вкъщи, Кристиян е видимо много разстроен, но не споделя какво се е случило. През нощта се буди неспокоен и пак плаче. Едва на следващия ден разказва, че е бит от учителката, защото плачел. Тогава ядосаният баща публикува ужасяващите снимки във Фейсбук.

„Нормално е едно дете да плаче, когато за пръв път се отделя от родителите си, казва Теодора Налбантова. Ако това изнервя някого в градината, значи мястото му не е там“.

Тя показва мехлем, който бил даден на дядото от градината със съвет да мажат с него травмираните участъци, за да не посиняват. В указанията на мазилото пише, че е за ставни болки и не бива да се може по лицето, а малкият се прибрал намазан обилно, включително и край очите. Бабата не крие съмненията си, че и други възпитаници може би са били мазани, за да се прикрият подобни инциденти.

Налбантови завели сина си на лекар и извадили медицинско свидетелство, в което твърдят, че категорично са описани следи от удари на възрастен. Подали сигнали в полицията и прокуратурата. Заведеното досъдебно производство обаче е прекратено поради липса на доказателства. На семейството е обяснено, че единственият начин да търсят възмездие е чрез частно гражданско дело. Те вече са го завели, като искът им не е за пари - ще настояват госпожата да получи присъдата, предвидена за такива деяния в Наказателни кодекс - от 5 месеца до 3 години затвор.

След скандала в Панагюрище се разчува и за други деца, пострадали от агресията на същата учителка. Родители търсят Налбантови специално за да им разкажат патилата си. Някои се осмеляват да направят това и в национален ефир.

Панагюрка, вече в зряла възраст, още има белег на носа, след злополука в градината. Жената не е възпитаничка на Павлина Ерова, но в този ден отишла в групата да види малкото си братче. Счупила някаква играчка, а госпожата я блъснала и така се ударила в шкаф. Била заплашена, че ако каже на някого, ще последва същото. Така и не посмяла да сподели с родителите си, те разбрали много по-късно. Друга жена, макар вече да е студентка, още се страхува от тъмното и не гаси лампата, дори когато спи. Тя пък била затваряна за наказание в избата на градината.

Налбантови са огорчени, защото Ерова се разминала без последствия. Напуснала по собствено желание, а по-късно се възползвала от правото си на ранно пенсиониране. По този повод дори получила награда от общината. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българите се изнасят за Великден с коли и самолети за тези страни
Дата: 26/04, 15:01

Призоваха общинските съветници да почистят Варна на 27 април
Дата: 26/04, 14:56

Отпада данъкът за събиране на гъби и трюфели
Дата: 26/04, 14:55

Със 160 километра в час ще летят двуетажните влакове на БДЖ
Дата: 26/04, 14:51

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 26/04, 14:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия